nemačka se okreće novim izvorima energenata i strateških sirovina

Šolc u srednjoj Aziji traži naftu, gas, vodonik i – litijum

EUSvetU fokusu

17.9.2024 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šolc u srednjoj Aziji traži naftu, gas, vodonik i – litijum Šolc u srednjoj Aziji traži naftu, gas, vodonik i – litijum
Nafta, gas, retki minerali – to su glavne sirovine koje srednju Aziju čine zanimljivom za Nemačku. Zbog toga je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz)... Šolc u srednjoj Aziji traži naftu, gas, vodonik i – litijum

Nafta, gas, retki minerali – to su glavne sirovine koje srednju Aziju čine zanimljivom za Nemačku. Zbog toga je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) otputovao na samit sa pet zemalja u Kazahstan. Kazahstanski predsednik pozvao je nemačke kompanije da se zainteresuju i za litijum u njegovoj zemlji.

Šolc je produbljivanje odnosa sa bivšim sovjetskim republikama u ovom regionu označio kao „strateški cilj Nemačke“, prenela je novinska agencija DPA.

„Nikada ranije naši odnosi nisu bili ovako bliski – i oni neprestano jačaju: politički, ekonomski i kulturni“, rekao je kancelar na drugom samitu sa pet država u Astani.

Šolc je pre godinu dana, na prvom samitu, uspostavio strateško partnerstvo sa Kazahstanom, Uzbekistanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom. Sada je plan da se partnerstvo produbi.

„Upravo u vremenima globalne nesigurnosti potrebni su nam bliski, pouzdani međunarodni partneri“, istakao je.

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev rekao je da saradnja u oblasti energetike ima „ključnu ulogu“. Pozvao je nemačke kompanije da učestvuju u istraživanju retkih minerala i metala u Kazahstanu, uključujući litijum, ključan za proizvodnju baterija.

Pet zemalja srednje Azije imaju bliske odnose sa Rusijom, ali se istovremeno trude da pojačaju veze sa zapadnim državama, da smanje zavisnost od moćnog suseda.

Region je za Nemačku dugo bio u senci dve velike sile – Kine i Rusije, na koje se fokusiralo interesovanje nemačke privrede. Međutim, ruski napad na Ukrajinu je to promenio.

Kazahstan je Nemačkoj treći najvažniji snabdevač naftom, ali ima i uranijum, gvožđe, cink, bakar i zlato. Važi za mogućeg partnera Nemačke za proizvodnju vodonika iz obnovljivih izvora energije.

  • SUNCE

    18.9.2024 #1 Author

    Neka ga neka trazi samo neka se makne od nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.