eu treba da učestvuje u dijalogu

Šolc uzdržan o mogućim evropskim sankcijama Kini

EUSvetU fokusu

14.5.2024 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šolc uzdržan o mogućim evropskim sankcijama Kini Šolc uzdržan o mogućim evropskim sankcijama Kini
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) se uzdržano izjasnio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenoj carini na električna vozila iz te zemlje. Američki... Šolc uzdržan o mogućim evropskim sankcijama Kini

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) se uzdržano izjasnio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenoj carini na električna vozila iz te zemlje. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je ranije u utorak povećao stopu posebnih carinskih sankcija na ta vozila na 100 odsto.

Šolc je, tokom posete Stokholmu, ocenio da Evropska unija i Kina treba da „razmene mišljenja“ po pitanju trgovine, prenosi DPA.

„Evropski proizvođači su uspešni na kineskom tržištu i tamo izvoze mnogo vozila,“ rekao je posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Ulf Kristersson).

Pored toga, polovinu električnih vozila koje Evropa uvozi iz Kine tamo sklapaju evropski proizvođači, dodao je kancelar Nemačke.

SAD optužuju Kinu za gušenje konkurencije na tržištu državnim subvencijama. EU je istim povodom prošle godine saopštila da će razmotriti kaznenu carinu. Šolc je sada rekao da još nema rezultata tog razmatranja.

  • tamara71

    14.5.2024 #1 Author

    Kina drzi dobar deo americkih obveznica, ako oni ozbiljno odgovore na sankcije bice veselo za sve nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.