Godišnja prognoza Economist Intelligence Unit-a

Sporiji globalni rast u 2024. i optimizam zbog očekivanog smanjenja kamata

Svet

11.12.2023 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sporiji globalni rast u 2024. i optimizam zbog očekivanog smanjenja kamata Sporiji globalni rast u 2024. i optimizam zbog očekivanog smanjenja kamata
Rat Izraela i Hamasa po svoj prilici i u 2024. nastaviće da usložnjava geopolitičko okruženje, koje već karakteriše intenziviranje konkurencije i rasipanje moći na... Sporiji globalni rast u 2024. i optimizam zbog očekivanog smanjenja kamata

Rat Izraela i Hamasa po svoj prilici i u 2024. nastaviće da usložnjava geopolitičko okruženje, koje već karakteriše intenziviranje konkurencije i rasipanje moći na više strana. Ipak, malo je verovatno da će taj sukob eskalirati regionalno, uz ograničavajući uticaj na tržište nafte i okolne ekonomije.

Economist Intelligence Unit (EIU) je objavio makroekonomsku prognozu za narednu godinu, a pored sukoba na Bliskom istoku, u fokusu zbog rastućih međunarodnih tenzija su i rat Ukrajine i Rusije, koji će po svoj prilici ući u treću godinu, kao i rivalstvo SAD i Kine. Sve navedeno dovelo je do veće fragmentacije i regionalizacije u svetskoj ekonomiji.

Uz sve nabrojano, očekuje se sporiji globalni rast, ali ne i recesijka kočenja, kakva su se desila tokom pandemije.  

Zaostali uticaj velikog rasta kamatnih stopa ograničiće globalnu ekonomiju početkom 2024. godine, ali nema naznaka o tome da postoji sistemski pritisak na tržištima duga koji bi mogao da povuče svetsku ekonomiju u bolno stanje kontrakcija, piše EIU u svojoj analizi.

S druge strane, prognozirano je značajno usporavanje američkog rasta u sledećoj godini, mada uz izbegavanje recesije, dok se očekuje nemački oporavak nakon turbulentne 2023. i poremećaja na evropskom tržištu energije.

Umereni stimulus u Kini daće dovoljan zamah drugoj svetskoj ekonomiji da očuva svoju sporu ekspanziju, dok će druga tržišta u razvoju imati koristi od smanjene monetarne neizvesnosti u najvećim ekonomijama, sa prestankom pooštravanja kamata.

“Prognoziramo da će globalni ekonomski rast usporiti na 2,2 odsto (po tržišnim kursevima) u narednoj godini, sa procenjenih 2,3 odsto u 2023. Međutim, izgledi se poboljšavaju za period 2025-2028, uz planirana monetarna popuštanja i povećanje finansiranja u tehnologiju i energetsku tranziciju”, zaključuju u Economist Intelligence Unit-u.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...