Optimističniji od aktuelne procene Narodne banke Srbije

MAT prognozira da će inflacija u decembru iznositi 7,6 odsto

Srbija

7.12.2023 11:51 Autor: Milica Rilak 3

MAT prognozira da će inflacija u decembru iznositi 7,6 odsto MAT prognozira da će inflacija u decembru iznositi 7,6 odsto
Inflacija u evrozoni naglo usporava, pa je u novembru međugodišnji rast cena iznosio 2,4 odsto, a opadajuća putanja inflacije izražena je i u Srbiji.... MAT prognozira da će inflacija u decembru iznositi 7,6 odsto

Inflacija u evrozoni naglo usporava, pa je u novembru međugodišnji rast cena iznosio 2,4 odsto, a opadajuća putanja inflacije izražena je i u Srbiji.

Ukoliko se zadrži trend usporavanja zabeležen u novembru i decembru, rast cena u decembru ove godine mogao bi da bude 7,6 odsto u odnosu na poslednji mesec 2022. godine, potvrdio je za Biznis.rs urednik Makroekonomskih analiza i trendova Ivan Nikolić prognozu autora ovog stručnog časopisa.

Prognoza MAT-a nešto je optimističnija čak i od očekivanja Narodne banke Srbije (NBS), koja je prilikom predstavljanja novembarskog Izveštaja o inflaciji objavila da očekuje da će se u decembru rast cena kretati oko osam odsto.

„Prema našoj novoj projekciji, nakon što se krajem ove godine spusti na nivo od oko osam odsto međugodišnja inflacija će se u granice cilja (u rasponu od 1,5 do 4,5 odsto) najverovatnije vratiti sredinom naredne godine, a zatim će nastaviti da usporava, približavajući se centralnoj vrednosti cilja od tri odsto krajem 2024. godine“, poručila je tada guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Izvor: MAT, decembar 2023.

Analitičari MAT-a podsećaju da su potrošačke cene u oktobru 2023. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,5 odsto, ali je mesečna inflacija ostala na septembarskom nivou, zahvaljujući tome što je povećanje bazne neutralisano smanjenjem nebazne komponente.

„Mesečna bazna inflacija je povišena od -0,1 odsto u septembru na 0,5 odsto u oktobru 2023, a mesečna nebazna inflacija je snižena od 0,6 odsto u septembru na 0,1 odsto u oktobru 2023. godine“, stoji u analizi MAT.

Bazna inflacija, inače, obuhvata rast cena neprehrambenih proizvoda bez energije, alkoholnih pića i cigareta i rast cena usluga dok nebazna obuhvata rast cena energije, hrane i bezalkoholnih pića kao i alkoholnih pića i cigareta.

Izvor: Izveštaj o inflaciji, novembar 2023.

S obzirom na trend, analitičari MAT-a prognoziraju da će potrošačke cene u decembru porasti za 7,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a na naše pitanje zašto je njihova prognoza optimističnija od očekivanja NBS, urednik MAT-a Ivan Nikolić kaže da centralna banka mora biti konzervativnija u procenama.

„Preduslov da se prognoza MAT-a ostvari je da se u novembru i decembru ponovi mesečna inflacija na nivou od 0,3 odsto, koliko je iznosila u oktobru“, izjavio je Nikolić za Biznis.rs.

Ivan Nikolić / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

MAT je u svom decembarskom izdanju objavio i da je Srbija imala veću međugodišnju inflaciju od proseka EU i u septembru i u oktobru.

U septembru i oktobru 2023. međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena iznela 10,1 odsto i 8,4 odsto u Srbiji a 4,9 odsto i 3,6 odsto u EU. Istovremeno je Mađarska, kao i više puta ranije, imala najveću međugodišnju inflaciju u EU, i to od 12,2 i 9,6 odsto.
U oktobru 2023. i Češka je, osim Mađarske, imala veću međugodišnju inflaciju nego Srbija, i to od 9,5 odsto“, naveli su analitičari MAT.

Kada je reč o ostalim prognozama, MAT očekuje da će ove godine industrijska proizvodnja porasti za tri odsto dok bi prerađivačka industrija trebalo da ostvari skroman rast od jednog procentnog poena.

Očekuju i pad prometa na malo u stalnim cenama od 2,5 odsto, ali i pad vrednosti uvoza u evrima od 5,5 odsto dok na strani izvoza u istoj valuti očekuju rast od pet odsto.

  • ELLA

    8.12.2023 #1 Author

    Pred izbore sve moze. Bilo bi lepo da se prognoze u realnom zivotu ostvare

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    8.12.2023 #2 Author

    Još kad objasni na tabli, sve med i mleko

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.12.2023 #3 Author

    Svi bi mi voleli da bude kao sto prognoziraju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...