najsporiji tempo rasta cena u protekle dve godine

Godišnja inflacija u zemljama OECD-a u oktobru pala na najniži nivo

Svet

5.12.2023 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u zemljama OECD-a u oktobru pala na najniži nivo Godišnja inflacija u zemljama OECD-a u oktobru pala na najniži nivo
Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pala je na najniži nivo u dve godine u oktobru, saopštila je... Godišnja inflacija u zemljama OECD-a u oktobru pala na najniži nivo

Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pala je na najniži nivo u dve godine u oktobru, saopštila je međunarodna grupa u utorak.

Potrošačke cene su u oktobru porasle za 5,6 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji tempo od oktobra 2021. godine, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agency.

Ova cifra je usporila u odnosu na povećanje od 6,2 odsto u septembru, pokazuju podaci OECD-a.
Oko 28 od 38 zemalja OECD-a zabeležilo je pad ukupne inflacije, dok je ona porasla za jedan procentni poen ili više u Grčkoj, Češkoj i Kostariki.

Cene energije pale su za 4,8 procenata u odnosu na pre godinu dana u oktobru, ubrzavajući pad od 0,5 odsto u septembru.

Inflacija hrane u regionu OECD-a naglo se ohladila na 7,4 odsto u oktobru sa 8,1 procenat u septembru.

Godišnja inflacija u Grupi 20 usporila je na 5,7 odsto u oktobru sa 6,1 procenat u prethodnom mesecu, a pala je na 3,4 odsto u Grupi sedam, što je najniži nivo od aprila.

Inflacija evrozone, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, pala je na 2,9 odsto u oktobru sa 4,3 procenta u septembru, uz pad inflacije hrane, energije i bazne inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...