Američkoj vladi ponovo preti gašenje zbog neizvesnog finansiranja

Moody’s upozorio na političku nestabilnost sniženjem kreditnog rejtinga SAD

Svet

13.11.2023 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moody’s upozorio na političku nestabilnost sniženjem kreditnog rejtinga SAD Moody’s upozorio na političku nestabilnost sniženjem kreditnog rejtinga SAD
Američka administracija odgovorila je na sniženje rejtinga agencije Moody’s tako što je zamenik ministra finansija Voli Adejemo (Wally Adeyemo) izjavio da se SAD ne... Moody’s upozorio na političku nestabilnost sniženjem kreditnog rejtinga SAD

Američka administracija odgovorila je na sniženje rejtinga agencije Moody’s tako što je zamenik ministra finansija Voli Adejemo (Wally Adeyemo) izjavio da se SAD ne slažu sa prelaskom na negativnu prognozu.

„Američka ekonomija ostaje jaka, a hartije od vrednosti trezora su najistaknutija bezbedna i likvidna imovina u svetu“, rekao je Adejamo. Rejting agencija Moody’s prethodno je snizila ekonomske izglede SAD sa „stabilnih“ na „negativne“, navodeći kao razlog rastući fiskalni deficit, prenosi Reuters.

Moody’s je zapravo zadržao kreditni rejting SAD na AAA, što je najviši nivo. To znači da nije reč o potpunom smanjenju, nego o snižavanju izgleda ekonomije, a to je nagoveštaj da bi rejting SAD mogao da bude snižen u budućnosti.

Ova odluka agencije Moody’s dolazi usred sve polarizovanijeg političkog okruženja i sukoba među republikancima u Predstavničkom domu Kongresa i sve većeg tereta duga, prenosi Forbes.

Kongres SAD/Foto: Youtube screenshot

Procena agencije sugeriše da ne veruje da su SAD na pravom putu za rešavanje ovih političkih pitanja, koja ugrožavaju sposobnost SAD da izbegnu neizmirivanje svojih dužničkih obaveza. Pored toga što Kongres i dalje ne uspeva da usvoji budžet, sve je verovatnije da će vlada biti privremeno ugašena iduće nedelje.

Tokom proleća i leta, SAD su rizikovale da ne uplate dug nakon što su republikanci odbili da podignu gornju granicu duga, osim ukoliko demokrate ne ispune njihove zahteve za smanjenje budžeta. Podsetimo, Kongres je usvojio privremeni zakon o potrošnji u trajanju 45 dana, neposredno pre isteka roka za usvajanje budžeta za narednu godinu 30. septembra.

Agencija Moody’s saopštila je da je zabrinutost zbog mogućeg zatvaranja vlade, usled roka za usvajanje zakona o budžetu koji je Kongres propustio, još jedan faktor u smanjenju ekonomskih izgleda. Agencija je ocenila u septembru da je malo verovatno da bi kratkotrajno gašenje vlade poremetilo ekonomiju, ali ono bi istaklo slabost američke institucionalne i upravljačke snage u odnosu na druge zemlje sa rejtingom AAA.

Još jedna od najvećih rejting agencija Fitch Ratings snizila je u avgustu dugoročni rejting SAD sa AAA na AA+, ukazujući na očekivano fiskalno pogoršanje tokom naredne tri godine, eroziju upravljanja i rastući opšti teret duga. „Ponovni politički zastoji u vezi s ograničenjem duga i rešenja u poslednjem trenutku narušili su poverenje u fiskalno upravljanje“, saopštio je tom prilikom Fitch.

Privremeni rok za finansiranje ističe u petak, što znači da se Vašington ponovo suočava sa mogućnosšću zatvaranja vlade, a demokrate i veliki deo medija navode da je krivica na strani ekstremnih republikanaca koji ne žele da pomognu u vođenju zemlje.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson (Mike Johnson) predstavio je u subotu republikansku meru zabrane potrošnje, ali ona nije naišla na širu podršku ni među republikancima. Mera koju je Džonson najavio finansiraće neke delove vlade do 19. januara, a druge do 2. februara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...