Posledice vojnog sukoba na Bliskom istoku

Moody’s upozorio na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Izraelu

SvetVesti

20.10.2023 16:46 Autor: Vladimir Jokanović 4

Moody’s upozorio na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Izraelu Moody’s upozorio na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Izraelu
Kreditna agencija Moody’s Investors Service upozorila je da bi mogla da smanji kreditni rejting Izraela zbog ozbiljnosti vojnog sukoba sa Hamasom. Smanjenje rejtinga moglo... Moody’s upozorio na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Izraelu

Kreditna agencija Moody’s Investors Service upozorila je da bi mogla da smanji kreditni rejting Izraela zbog ozbiljnosti vojnog sukoba sa Hamasom. Smanjenje rejtinga moglo bi da poskupi zaduživanje Izraela u trenutku kada se ova zemlja priprema za produženi rat.

„Izraelski kreditni profil pokazao se otpornim na terorističke napade i vojne sukobe u prošlosti. Međutim, ozbiljnost trenutnog vojnog sukoba povećava mogućnost dugotrajnijeg i materijalnog kreditnog uticaja“, saopštio je Moody’s, prenosi CNN.

Agencija je navela da će se njeno praćenje fokusirati na trajanje i obim sukoba i kako on utiče na izraelsku ekonomiju, institucije i javne finansije. Moody’s je naveo da bi monitoring mogao da potraje duže od uobičajenih tri meseca.

Moody’s je letos upozorio izraelsku vladu povodom kontroverzne revizije pravosudnog sistema da rizikuje da zemlju gurne u dodatna previranja koja bi mogla da naškode njenoj ekonomiji i bezbednosti.

„Postoji značajan rizik da će se političke i društvene tenzije oko ovog pitanja nastaviti, sa negativnim posledicama po izraelsku ekonomiju i bezbednosnu situaciju“, navedeno je tada u izveštaju agencije. Izraelski parlament usvojio je u julu zakon kojim se Vrhovnom sudu oduzimaju ovlašćenja da blokira vladine odluke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...