Automobilski gigant ostvario rekordne finansijske rezultate

Stellantis vrši otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra

AutomobiliFirme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusu

22.2.2023 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stellantis vrši otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra Stellantis vrši otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra
Auto-gigant Stellantis najavio je otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra, prateći tako kompanije Mercedes-Benz i BMW, koje su vratile novac svojim deoničarima... Stellantis vrši otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra

Auto-gigant Stellantis najavio je otkup akcija u iznosu od 1,5 milijardi evra, prateći tako kompanije Mercedes-Benz i BMW, koje su vratile novac svojim deoničarima nakon što su im visoke cene vozila i rast potražnje doneli dobre finansijske rezultate.

Proizvođač automobila, prognozira još jednu godinu dvocifrenih prinosa, očekuje da će se povećanje cena vozila usporiti ove godine u poređenju sa 2022. jer se manjak čipova smanjuje i proizvodnja raste, saopšteno je u sredu. Operativni prinos kompanije porastao je na 13 odsto prošle godine, nadmašivši tako očekivanja, piše Bloomberg.

“Povećanja cena su u 2022. godini bila značajna, a u 2023. će biti manja. Izazov za 2023. biće kako nadoknaditi inflaciju kroz cene, ali i poboljšati industrijsku efikasnost”, rekao je finansijski direktor kompanije Ričard Palmer (Richard Palmer).

Proizvođači automobila se i dalje bore da nabave dovoljno delova, a poremećaji u logistici doprinose sukobu koji odlažu isporuke. Zbog nedostatka vozača kamiona i vozova tokom druge polovine godine na hiljade automobila ostalo je u Stellantis-ovoj fabrici u Sošou u istočnoj Francuskoj, dok je Volkswagen takođe izvestio da je zbog smetnji ostalo sa velikim brojem neprodatih vozila.

Iz Stellantis-a je saopšteno da je prošle godine ostvarena rekordna profitabilnost u svim regionima u kojima posluje, uključujući Evropu. Prinosi tokom druge polovine godine su opali u poređenju sa prvom zbog zastoja u lancima snabdevanja.

Akcije kompanije su na trgovanju u Milanu zabeležile rast od 2,7 odsto.

Automobilski proizvođač, koji je nastao spajanjem kompanija Fiat Chrysler i PSA Group, isplatiće dividendu od 1,34 evra po akciji, što je rast u odnosu na 1,04 evra prethodne godine. Otkup će trajati do kraja godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...