Američka kompanija suviše velika da bi bankrotirala

Šteta u prvoj nedelji štrajka u Boeingu veća od 570 miliona dolara

Firme u fokusuPoslovanjeSvet

22.9.2024 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 12

Šteta u prvoj nedelji štrajka u Boeingu veća od 570 miliona dolara Šteta u prvoj nedelji štrajka u Boeingu veća od 570 miliona dolara
Štrajk u kompaniji Boeing, u kojem od prošlog petka učestvuje 33.000 članova Međunarodnog sindikata mašinaca, prema proceni Anderson Economic Group, koštao je u prvih... Šteta u prvoj nedelji štrajka u Boeingu veća od 570 miliona dolara

Štrajk u kompaniji Boeing, u kojem od prošlog petka učestvuje 33.000 članova Međunarodnog sindikata mašinaca, prema proceni Anderson Economic Group, koštao je u prvih nedelju dana kompaniju i radnike 572 miliona dolara.

Gubici će se ubrzano povećavati ako se ne postigne dogovor, moguće već u drugoj nedelji štrajka, ocenila je pomenuta istraživačka firma iz Mičigena, koja ima iskustva u proceni troškova ekonomskih poremećaja poput štrajkova. Gubici za Boeing u prvoj nedelji su značajni, ali će biti neznatni u poređenju sa onim što sledi u narednim nedeljama, prenosi CNN.

Ipak, ovi gubici su manji od 1,6 milijardi dolara, koliko je Anderson procenio da je prošlogodišnji štrajk proizvođača automobila General Motors, Ford i Stellantis koštao ekonomiju u prvoj nedelji. S druge strane, štrajk u Boeingu još nije imao merljiv ekonomski uticaj na avio-kompanije. Prema procenama Andersona, štrajk će lokalno uzrokovati i gubitke od oko deset miliona dolara, uključujući i poslovanja u blizini fabrika.

Isporuke Boeinga mnogim avio-kompanijama već su bile odložene, nakon incidenta sa otpadanjem vrata na avionu Boeing 737 Max u januaru, što je dovelo do povećane kontrole Savezne uprave za avijaciju (FAA).

Foto. Beta/AP

Najveći gubici do sada dolaze zbog skoro potpunog zaustavljanja proizvodnje komercijalnih aviona. Anderson procenjuje da je Boeing izgubio 445 miliona dolara u prvoj nedelji štrajka, jer nije mogao da završi i isporuči avione kupcima. Boeing najveći deo novca od prodaje aviona dobija tek po isporuci.

Gubici za radnike, pretežno 33.000 članova sindikata koji su stupili u štrajk, kao i za dobavljače, iznose oko 117 miliona dolara u prvoj nedelji. Maksimalna satnica za članove sindikata u kompaniji je 51,30 dolara na sat, ili 2.052 dolara za 40 sati rada nedeljno, uz dodatne bonuse i prekovremeni rad.

Sindikat je prošle nedelje saopštio da su dve strane i dalje daleko od dogovora, a s obzirom na to da Boeing uskoro planira postepeno otpuštanje mnogih radnika koji nisu članovi sindikata, gubici bi mogli da dostignu milijardu dolara već početkom iduće nedelje. Boeing ima jednu fabriku bez sindikata, smeštenu u Južnoj Karolini, gde se i dalje proizvodi model 787 Dreamliner.

Bez obzira na to koliko dugo štrajk bude trajao, Boeing ima dug put do povratka na profitabilnost. Kompanija je ograničena u proizvodnji 737 Max aviona, dok FAA nadgleda napore da se poboljša kvalitet proizvodne linije.

Prošle godine Boeing nije ostvario profit. Zapravo, kompanija gubi novac svake godine od 2018, kada su serija smrtonosnih nesreća i skoro katastrofalnih incidenata oštetili njen ugled i finansije. Da je Boeing bilo koja druga kompanija, verovatno bi proglasila bankrot, ali kao deo globalnog monopola koji je previše velik da bi propao, to se nije dogodilo.

Ipak, 2023. godine, generalni direktor, koji je računovođa po struci, dobio je povećanje plate od 45 odsto, skoro 33 miliona dolara. U međuvremenu, plate za 33.000 radnika u sindikatu kompanije Boeing ostale su nepromenjene, što je razbeselo zaposlene. Godine nagomilanog nezadovoljstva zbog lošeg upravljanja u Boeingu, u kombinaciji sa inflacijom i jačanjem radničkog pokreta nakon pandemije, učinile su ovaj štrajk neizbežnim.

  • VALERIJA

    22.9.2024 #1 Author

    Valjda se neće nastaviti, ovo je već ozbiljna cifra.

    Odgovori

  • Grocka

    22.9.2024 #2 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • SUNCE

    22.9.2024 #3 Author

    To se i moze ocekivati kada je u pitanju proiyvodnja tako skupih proizvoda kao sto su acioni.

    Odgovori

  • ZOI

    22.9.2024 #4 Author

    Svugde strajkuju

    Odgovori

  • ZVEZDA

    22.9.2024 #5 Author

    Veoma zanimljivo

    Odgovori

  • LAV

    22.9.2024 #6 Author

    Ljudi na sve nacine ispoljavaju svoje nezadovoljstvo.

    Odgovori

  • SUNCICA

    22.9.2024 #7 Author

    Velike su cifre u ulogu

    Odgovori

  • BLIZANAC

    22.9.2024 #8 Author

    I bice još veća

    Odgovori

  • JEKSICA25

    22.9.2024 #9 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • HANA

    22.9.2024 #10 Author

    Au…poprilična šteta.

    Odgovori

  • SABRINA

    23.9.2024 #11 Author

    Štrajk u trajanju od sat vremena košta mnogo, a o ovom da ne pričamo.

    Odgovori

  • DOBRILA

    23.9.2024 #12 Author

    Nece valjda da se nastavi ovako , bice ozbiljno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.