gubitak ovog sektora 1,5 milijardi funti

Štrajkovi železničara narušili rad restorana i pabova u Londonu

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSvet

17.12.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Štrajkovi železničara narušili rad restorana i pabova u Londonu Štrajkovi železničara narušili rad restorana i pabova u Londonu
Londonski pabovi i restorani koji su „preživeli“ pandemiju Covid-19 i široko rasprostranjeno usvajanje odluke o radu od kuće sada se suočavaju sa još jednom... Štrajkovi železničara narušili rad restorana i pabova u Londonu

Londonski pabovi i restorani koji su „preživeli“ pandemiju Covid-19 i široko rasprostranjeno usvajanje odluke o radu od kuće sada se suočavaju sa još jednom pretnjom – upornim štrajkovima železničara.

Broj mesta u restoranima prvog dana štrajkova u železnici ove nedelje pao je na nivoe koji nisu viđeni od pojave omikronske varijante korona virusa. U to vreme, maske za lice bile su obavezne u javnom prevozu i vlada je savetovala ljudima da izbegavaju kancelarije, prenosi Bloomberg.

Barovi i prodavnice gotove hrane u centralnim oblastima takođe sada trpe. Popunjenost kancelarija u prestonici pala je na oko 20 odsto, u poređenju sa više od 50 odsto u periodu od prošle nedelje pre početka štrajkova. Železnički radnici traže povišice u svetlu dvocifrene inflacije u Velikoj Britaniji i opiru se nekim post-covid reformama radnih navika.

To stvara pustoš u svačijim životima, a užasno je teško voditi posao“, rekao je Džulijan Metkalf (Julian Metcalfe), osnivač i izvršni direktor azijskog lanca hrane Itsu i dodao da je trgovina u pojedinim granama smanjena za 30 odsto.

Trgovinsko telo UKHospitality procenilo je da će štrajkovi koštati sektor 1,5 milijardi funti (2,5 milijardi dolara) prihoda širom zemlje.

Fil Urban (Phil Urban), izvršni direktor kompanije FTSE 250 Mitchells & Butlers, koja poseduje pabove i brendove u centru grada, kao što je All Bar One, rekao je da su štrajkovi „masovno uticali“ na rezervacije za Božić, a uz to i hladno vreme.

Urban je rekao da je bilo definitivno više otkazivanja dolazaka gostiju nego prošle godine, kada je varijanta Omikrona navela kupce da otkažu rezervacije. Benzinska stanica, bar u blizini Kings Krosa, imala je pad za 70 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Harts Group koja poseduje restorane i barove, uključujući Barafinu i Quo Vadis, doživela je pad rezervacija za otprilike 50 odsto i otprilike istu stopu otkazivanja privatnih događaja.

Poslodavci takođe moraju da plaćaju taksije da odvezu osoblje kući, rekao je Rik Kembel (Rik Campbell), suosnivač indijskog lanca restorana Kricket. „Štrajkovi koštaju zemlju milijarde, a mi to ne možemo da priuštimo“.

Britaniju preplavljuju štrajkovi jer su se radnici u različitim sektorima , uključujući zdravstvo, kraljevsku poštu, državnu službu i transport, pobunili protiv realnog smanjenja plata. Vlada insistira na tome da ne može dozvoliti veće povišice bez rizika da ugradi inflaciju i dodatno pogorša krizu troškova života.

  • TATJANA

    17.12.2022 #1 Author

    Dovoljno jedna karika da popusti i dolazi do problema

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.12.2022 #2 Author

    Znali su zeleznicari sta ce dobiti strajkom…

    Odgovori

  • Moon

    18.12.2022 #3 Author

    Sve je povezano i uvek jedno vuce drugo

    Odgovori

  • Milovan94

    18.12.2022 #4 Author

    Nadam se da će njihovi problemi biti rešeni

    Odgovori

  • Coka13

    19.12.2022 #5 Author

    Uvek će jedno da povuče drugo. E sad, pitanje je koliko to kome odgovara. Ali svakako je na globalnom nivou situacija loša, a ljudi su sve manje spremni da trpe.

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #6 Author

    I treba da strajkuju i da samim tim ostvare svoje zahteve koji su vise nego realni i samim tim verujem da ce uspeti da ostvare svoje ciljeve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...