Usporavanje dinamike rasta kamata

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto

BankeSvetVesti

15.12.2022 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto
Banka Engleske podigla je kamatne stope za 0,5 procenata na 3,5 odsto, prateći dinamiku rasta stopa u SAD, gde je Fed dan ranije takođe... Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,5 odsto

Banka Engleske podigla je kamatne stope za 0,5 procenata na 3,5 odsto, prateći dinamiku rasta stopa u SAD, gde je Fed dan ranije takođe saopštio odluku o povećanju kamata za pola procenta posle ovogodišnje serije povećanja za 0,75 odsto. To je potom uradila i centralna banka u Švajcarskoj.

Odluka Banke Engleske nije doneta jednoglasno, prenosi Guardian, navodeći imena devet članova koji su glasali 6:3 za odluku o povećanju kamatne stope za 0,5 odsto. Dvoje članova zalagali su se za još jedno povećanje kamate za 0,75 odsto, dok je jedna članica bila protiv bilo kakvog povećanja.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji opala je u novembru na 10,7 odsto u novembru. Pokazalo se da su stručnjaci dobro predvideli da će Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske povisiti osnovnu stopu za 0,5 procenata na 3,5 odsto, čim su saznali za usporavanje inflacije.

Zamah rasta cena hrane i energije počeo je da popušta usled sve većeg straha od dugotrajne recesije, a nešto slično se dogodilo i u SAD, gde je inflacija popustila, a Fed usporio rast kamata, pripremajući privredu za takozvano meko sletanje, odnosno uvod u blagu recesiju.

Blagu recesiju priželjkuju i ostale centralne banke koje muči visoka inflacija. Investitori očekuju da će Evropska centralna banka u četvrtak takođe povisiti kamatne stope za 0,5 odsto, kao što je to pre podne uradila Švajcarska nacionalna banka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...