u kom odnosu će biti smanjena državna potrošnja, a povećani porezi u velikoj britaniji?

Neizvesna Hantova formula za popunjavanje ogromne rupe u javnim finansijama

BankeNovacSvet

7.11.2022 16:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neizvesna Hantova formula za popunjavanje ogromne rupe u javnim finansijama Neizvesna Hantova formula za popunjavanje ogromne rupe u javnim finansijama
Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) moraće da popuni rupu od 50 milijardi funti u javnim finansijama smanjenjem potrošnje od oko 30 milijardi... Neizvesna Hantova formula za popunjavanje ogromne rupe u javnim finansijama

Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) moraće da popuni rupu od 50 milijardi funti u javnim finansijama smanjenjem potrošnje od oko 30 milijardi funti i povećanjem poreza za oko 20 milijardi, izjavila su dva neimenovana izvora iz britanske vlade za agenciju Reuters.

Hant treba da predstavi fiskalni izveštaj parlamentu 17. novembra. On će nastojati da povrati poverenje finansijskog tržišta nakon što je plan smanjenja poreza njegovog prethodnika Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) od 23. septembra gurnuo funtu sterlinga ka rekordno niskom nivou u odnosu na američki dolar i na kraju primorao Liz Tras (Liz Truss) da podnese ostavku na mesto premijera.

Guardian je u nedelju objavio da su rani nacrti Hantovog plana uključivali smanjenje potrošnje do 35 milijardi funti i povećanje poreza za 25 milijardi funti, dok je u ponedeljak Financial Times izneo brojke od 33 milijarde i 21 milijardu funti.

Britansko ministarstvo finansija odbilo je da komentariše procenu dva velika medija.

Prošle nedelje je izvor iz ministarstva finansija rekao da će povećanje poreza na širokoj osnovi verovatno popuniti “fiskalnu crnu rupu“.

Većina od 45 milijardi funti nefinansiranih smanjenja poreza koje je Kvarteng najavio brzo je poništeno, osim smanjenja poreza na zarade od 16 milijardi funti koje je stupilo na snagu 6. ​​novembra.

Troškovi kratkoročnog državnog zaduživanja su uglavnom na nivoima gde su bili pre Kvartengove objave, ali dugoročni troškovi zaduživanja su nešto viši, a ekonomski izgledi sumorniji.

Prošlog četvrtka Banka Engleske je prognozirala da je Britanija u opasnosti od svoje najduže recesije u poslednjem veku, iako mnogo manje duboke nego tokom pandemije ili nakon finansijske krize 2008-09.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *