Usporavanje rasta cena na Ostrvu

Inflacija u novembru u Velikoj Britaniji 10,7 odsto

NovacSvet

14.12.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u novembru u Velikoj Britaniji 10,7 odsto Inflacija u novembru u Velikoj Britaniji 10,7 odsto
Stopa inflacije u Velikoj Britaniji opala je na 10,7 odsto u novembru, saopštila je nacionalna Kancelarija za statistiku. Zamah rasta cena hrane i energije... Inflacija u novembru u Velikoj Britaniji 10,7 odsto

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji opala je na 10,7 odsto u novembru, saopštila je nacionalna Kancelarija za statistiku. Zamah rasta cena hrane i energije počeo je da popušta usled sve većeg straha od dugotrajne recesije.

Pad indeksa potrošačkih cena (CPI) bio je nešto veći nego što su očekivali analitičari u Sitiju, koji su predvideli da će godišnja stopa inflacije pasti na 10,9 odsto u novembru, nakon što je u oktobru dostigla rekornih 11,1 odsto, prenosi Guardian.

I dalje je verovatno da će postojati pritisak na ministre da isplaćuju veće plate u javnom sektoru, kako bi se smanjio jaz između zarada i rasta cena. Očekuje se da će zvaničnici Banke Engleske biti pod snažnim pritiskom da povećaju kamatne stope kada se budu sastali u četvrtak.

Predviđa se da će Odbor za monetarnu politiku povisiti osnovnu stopu za 0,5 procenata na 3,5 odsto. Pre ovoh podataka, ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je da očekuje da će se ekonomska situacija u Velikoj Britaniji pogoršati pre nego što počne da se poboljšava.

 • TATJANA

  15.12.2022 #1 Author

  Pitam se kako su oni preživeli taj oktobar

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.