Globalna privreda suočiće se sa dvostrukim energetskim šokom

Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina

Svet

30.10.2023 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina
Rizik od širenja rata Izraela i Hamasa na region Bliskog istoka mogao bi da dovede do još većeg porasta cena nafte koja je za... Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina

Rizik od širenja rata Izraela i Hamasa na region Bliskog istoka mogao bi da dovede do još većeg porasta cena nafte koja je za tri nedelje tog rata poskupela šest odsto, i do poskupljenja drugih sirovina tako i poljoprivrednih proizvoda, ukazala je danas Svetska banka.

„Sukob na Bliskom istoku dodaje uticaj ruske invazije Ukrajine koja je izazvala najveći šok na tržištu sirovina od 1970-ih“, podsetio je u saopštenju glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil (Indermit Gill). „Oni koji odlučuju o politici treba da paze. Ako se pojača sukob (Izraela i Hamasa), svetska privreda će morati da se suoče sa duplim energetskim šokom“, upozorio je on.

U slučaju ograničenog uticaja rata, cena nafte bi mogla da poraste za tri do 13 odsto, na 93-102 dolara, u srednje opasnom scenariju nafta bi mogla da dostigne cenu u rasponu između 109 i 121 dolar, prenosi Beta.

U najgorem scenariju nafta bi dostigla cenu između 140 i 157 dolara, što bi potencijalno bilo više od apsolutnog rekorda od 147,50 dolara 2008. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...