Referentna kamatna stopa niža za 25 baznih poena

Švajcarska centralna banka ponovo smanjila kamate da podrži privredu i spreči rast franka

BankeBerzaSvet

20.6.2024 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švajcarska centralna banka ponovo smanjila kamate da podrži privredu i spreči rast franka Švajcarska centralna banka ponovo smanjila kamate da podrži privredu i spreči rast franka
Švajcarska narodna banka (SNB) smanjila je po drugi put troškove zaduživanja, kako bi ublažila pritisak na ekonomiju i sprečila rast domaće valute – franka.... Švajcarska centralna banka ponovo smanjila kamate da podrži privredu i spreči rast franka

Švajcarska narodna banka (SNB) smanjila je po drugi put troškove zaduživanja, kako bi ublažila pritisak na ekonomiju i sprečila rast domaće valute – franka. Ova odluka je u suprotnosti sa oprezom globalnih centralnih banaka prema ublažavanju monetarne politike, ocenjuje Bloomberg.

Zvaničnici u Cirihu smanjili su u četvrtak referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 1,25 odsto, nakon odluke koju su analitičari teško mogli predvideti. Neki investitori su se kladili na smanjenje, dok je mala većina ekonomista anketiranih od strane Bloomberga očekivala da neće doći do promene.

SNB je u saopštenju navela da je „osnovni inflatorni pritisak ponovo opao u odnosu na prethodni kvartal“.

Vrednost švajcarskog franka pala je nakon objave, i to za oko 0,4 odsto u odnosu na evro i 0,5 procenata u odnosu na dolar.

SNB, koja je predvodila velike napredne ekonomije svojim prvim smanjenjem kamata u trenutnom ciklusu (u martu), sada udvostručuje taj pristup. To je razlikuje od globalnih kolega, pri čemu su Federalne rezerve SAD upravo smanjile projektovana smanjenja za ovu godinu, a Evropska centralna banka pokazuje nevoljnost za novu akciju u skorije vreme.

Druge odluke u četvrtak mogu pokazati sličnu opreznost. Norveški zvaničnici će verovatno odložiti planirano ublažavanje monetarne politike za kasnije ove godine, dok će zabrinutost zbog inflacije takođe zadržati Banku Engleske na čekanju, navodi Bloomberg.

Centralna banka Švajcarske takođe je smanjila svoju prognozu inflacije, predviđajući rast potrošačkih cena unutar ciljanog opsega od nula do dva odsto do 2026. godine. SNB sada predviđa da će inflacija u proseku iznositi 1,3 odsto ove godine, 1,1 procenat u 2025. i jedan odsto u 2026. godini.

Očekuje se da će švajcarski ekonomski rast ove godine biti oko jednog procenta pre nego što ubrza na oko 1,5 odsto u 2025. godini.

  • SENSEI

    21.6.2024 #1 Author

    Švajcaarski franak se i dalje utrkuje sa Evropskom valutom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.