u odnosu na prethodni mesec

Svetske cene hrane nepromenjene u novembru

BiznisSvet

9.12.2023 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Svetske cene hrane nepromenjene u novembru Svetske cene hrane nepromenjene u novembru
Indeks globalnih cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ostao je nepromenjen u novembru u odnosu na prethodni mesec, pošto su... Svetske cene hrane nepromenjene u novembru

Indeks globalnih cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ostao je nepromenjen u novembru u odnosu na prethodni mesec, pošto su niže međunarodne cene žitarica nadoknađene poskupljenjem biljnih ulja.

Indeks cena koji FAO izračunava praćenjem prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje na globalnom nivou, u novembru je u proseku iznosio 120,4 poena, što je 10,7 odsto niže nego u novembru prošle godine, prenosi Reuters.

U posebnom izveštaju o ponudi i potražnji, FAO je povećao prognozu svetske proizvodnje žitarica ove godine 0,9 odsto u odnosu na prošlu.

FAO indeks cena žitarica je u novembru opao za tri odsto na mesečnom nivou, što je dovelo do naglog pada cena kukuruza, dok su cene pšenice pale za 2,4 odsto. Cene biljnog ulja su, međutim, porasle za 3,4 odsto od oktobra.

„Cene palminog ulja su se u novembru oporavile za više od šest odsto, uglavnom zahvaljujući aktivnijoj kupovini vodećih zemalja uvoznica i sezonski nižim proizvodnjama u glavnim zemljama proizvođačima“, navodi se u saopštenju FAO.

Cene šećera su u novembru porasle za 1,4 odsto na mesečnom nivou, ali su u proseku bile 41,1 odsto više nego prošlog novembra zahvaljujući pogoršanim izgledima za proizvodnju na Tajlandu i Indiji.

  • DASHA

    10.12.2023 #1 Author

    Dobro je sve dok ne rastu

    Odgovori

  • BLIZANAC

    10.12.2023 #2 Author

    Samo neka ostanu nepromenjene

    Odgovori

  • MARA

    10.12.2023 #3 Author

    Ma sve je otislo nagore samo nisu plate

    Odgovori

  • ZVONČICA

    10.12.2023 #4 Author

    Mnogo je gladnih i siromasnih sirom sveta,i ne treba da rastu

    Odgovori

  • Emilija

    11.12.2023 #5 Author

    Dobro je

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.12.2023 #6 Author

    Samo da padaju na nivo od pre dve godine,sto je mala sansa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...