usled većeg korišćenja veštačke inteligencije kompanija

Svetski ekonomski forum: Veliki poremećaji na tržištu rada u narednih pet godina

Firme u fokusuHi-techSvetU fokusu

3.5.2023 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetski ekonomski forum: Veliki poremećaji na tržištu rada u narednih pet godina Svetski ekonomski forum: Veliki poremećaji na tržištu rada u narednih pet godina
Veliki poremećaji će se desiti na tržištu rada u narednih pet godina kako sve više kompanija bude usvojilo tehnologije veštačke inteligencije (AI) ali i... Svetski ekonomski forum: Veliki poremećaji na tržištu rada u narednih pet godina

Veliki poremećaji će se desiti na tržištu rada u narednih pet godina kako sve više kompanija bude usvojilo tehnologije veštačke inteligencije (AI) ali i zbog pogoršanja globalne ekonomije, navodi Svetski ekonomski forum (WEF) u svom najnovijem izveštaju.

Očekuje se da će veštačka inteligencija i ekonomski i društveni uslovi dovesti do gubitka 83 miliona radnih mesta, i da će biti otvoreno samo 69 ​​miliona radnih mesta do 2027. godine, navodi se u izveštaju, prenosi Anadolu Agency.

To će rezultirati neto gubitkom od 14 miliona radnih mesta, što predstavlja dva odsto trenutne zaposlenosti. Izveštaj predviđa da će skoro četvrtina zaposlenih promeniti posao, uglavnom zbog pojave novih tehnologija.

Usvajanje tehnologije i veći digitalni pristup će takođe stvoriti neto rast radnih mesta, ali sa većim kompenzacijama gubitaka. Sporiji ekonomski rast, nestašica ponude i inflacija predstavljaju najveće rizike za radna mesta, navodi se u izveštaju.

Pojava veštačke inteligencije će direktno rizikovati mnoge uloge jer roboti u nekim slučajevima zamenjuju ljude. Do 2027. moglo bi biti oko 26 miliona manje poslova u vođenju evidencije i administracije, saopštio je WEF.

Prema izveštaju, poslodavci su 2020. godine smatrali da će 47 odsto uloga radnika biti automatizovano do 2025, danas predviđaju da će taj broj dostići 42 odsto do 2027. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...