Prvi rezultati za nekoliko meseci

Swot satelit spreman za prikupljanje podataka o vodenim površinama na Zemlji

LifestyleSvetZanimljivosti

14.12.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Swot satelit spreman za prikupljanje podataka o vodenim površinama na Zemlji Swot satelit spreman za prikupljanje podataka o vodenim površinama na Zemlji
NASA predvodi međunarodnu misiju u kojoj će iz južne Kalifornije u svemir po prvi put biti lansiran satelit za posmatranje svetskih okeana, jezera i... Swot satelit spreman za prikupljanje podataka o vodenim površinama na Zemlji

NASA predvodi međunarodnu misiju u kojoj će iz južne Kalifornije u svemir po prvi put biti lansiran satelit za posmatranje svetskih okeana, jezera i reka.

Dubbed Swot, skraćeni naziv za “topografiju vodenih površina i okeana”, je napredni satelit dizajniran da naučnicima da novu perspektivu kada je u pitanju tečnost koja pokriva 70 odsto planete i ukaže na mehanizme i posledice klimatskih promena, piše The Guardian.

Raketa Falcon 9, u vlasništvu kompanije SpaceX Ilona Maska (Elon Musk), poleteće sa Swot satelitom u orbitu 15. decembra iz svemirske baze u Vandenbergu, severozapadno od Los Anđelesa.

Ako sve prođe kako je planirano, satelit će prve rezultate dati za nekoliko meseci. Razvijan skoro 20 godina, Swot uključuje naprednu radarsku tehnologiju mikrotalasa za koju naučnici kažu da će sakupljati površinske mere okeana, jezera, rezervoara i reka u detaljima sa visokom rezolucijom.

Swot je dizajniran da precizno beleži suptilne razlike u nadmorskim visinama koje uzrokuju manje struje i vrtlozi, gde se nalaze toplotni izvori u mnogim okeanima i, kako naučnici veruju, stvara ugljenik. Satelit je sposoban da to obavi zahvaljujući rezoluciji koja je 10 puta veća u odnosu na postojeću tehnologiju.

Popis vodnih resursa Zemlje, u toku tri godine koliko će trajati misija satelita Swot, omogućiće istraživačima da pažljivije isprate fluktuacije u rekama i jezerima planete tokom sezonskih promena i velikih atmosferskih promena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...