uzorci sa crvene planete neće dospeti do zemlje pre 2033. godine

NASA šalje još malih istraživačkih letelica na Mars

Hi-techLifestyleSvetVestiZanimljivosti

28.7.2022 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NASA šalje još malih istraživačkih letelica na Mars NASA šalje još malih istraživačkih letelica na Mars
Američka svemirska agencija NASA objavila je da planira da pošalje još dva mini-helikoptera klase Ingenuity na Mars u svojoj predstojećoj misiji za pronalaženje uzoraka.... NASA šalje još malih istraživačkih letelica na Mars

Američka svemirska agencija NASA objavila je da planira da pošalje još dva mini-helikoptera klase Ingenuity na Mars u svojoj predstojećoj misiji za pronalaženje uzoraka.

U svetlu ogromnog uspeha aktuelne misije i malenog helikoptera Mars Ingenuity koji je imao duži životni vek nego što se prvobitno očekivalo, NASA je dokazala, kako je istakla u svom saopštenju, da je “korišćenje malih letelica na Marsu više nego održiv način istraživanja, pošto je do sada realizovano 29 uspešnih letova”.

Dok je nadaleko čuveniji rover Perseverance već izbušio tlo i prikupio jedanaest uzoraka do danas, on ipak ne može sam da završi misiju njihovog dostavljanja na Zemlju. Tu na scenu stupaju mini-helikopteri američke svemirske agencije.

Prvobitno, poseban rover je trebalo da se koristi za prevoz uzoraka između Perseverancea i rampe za lansiranje modula sa uzorcima. Ali došlo je do promene planova, a NASA kaže da će Perseverance sam obaviti planirani prevoz, bez potrebe za dodatnim roverom.

Dva dodatna helikoptera će se koristiti kao sekundarni metod za uzimanje uzoraka.

Plan je da ili Perseverance ili helikopteri donesu uzorke marsovskih stena na rampu za preuzimanje uzoraka. Zatim će robotska ruka uneti kaspule sa uzorcima u Mars Ascent Vehicle (MAV), malu raketu koja bi mogla da postane prvi objekat koji je napravio čovek koji će poleteti sa površine Marsa. Odatle, MAV će isporučiti teret na spremnu letelicu koja će čekati u Marsovoj orbiti, i odatle, potom, krenuti ka Zemlji.

Međutim, to se neće skoro desiti – NASA ističe da se orbiter neće vratiti sa svojim marsovskim plenom pre 2033. godine, pod pretpostavkom da sve ide po planu.

Jednom kada uzorci stignu na Zemlju, to će označiti značajan korak napred u našem razumevanju istorije Crvene planete.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...