moguće zatvaranje pojedinih lokacija proizvodnje čelika

Tata Steel traži podršku britanske vlade od 1,5 milijardi funti

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusu

23.7.2022 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tata Steel traži podršku britanske vlade od 1,5 milijardi funti Tata Steel traži podršku britanske vlade od 1,5 milijardi funti
Indijski gigant u proizvodnji čelika Tata Steel Ltd. može zatvoriti pojedine svoje lokacije, uključujući i Port Talbot, osim ako ne dobije 1,5 milijardi funti... Tata Steel traži podršku britanske vlade od 1,5 milijardi funti

Indijski gigant u proizvodnji čelika Tata Steel Ltd. može zatvoriti pojedine svoje lokacije, uključujući i Port Talbot, osim ako ne dobije 1,5 milijardi funti (1,8 milijardi dolara) podrške od vlade Velike Britanije.

Natarajan Čandrasekaran (Natarajan Chandrasekaran), predsednik Tata grupe, rekao je da je ta firma dve godine u pregovorima sa vladom o finansiranju prelaska Tate na „zelenu“ proizvodnju čelika, prenosi Bloomberg.

„Trebalo bi da se dogovorimo u roku od 12 meseci, ukoliko do toga ne dođe moraćemo da razmotrimo zatvaranje lokacija“, rekao je Čandrasekaran.

Port Talbot je najveća čeličana u Velikoj Britaniji i zapošljava oko 4.000 ljudi. Zajednica sindikata čeličana rekla je da su Tatini komentari „šokantni“ i da su izrečeni bez konsultacija sa sindikatima.

Mesecima smo bili u razgovorima sa kompanijom, ali treba da budemo jasni da nema sporazuma o mapi puta za dekarbonizaciju“, rekao je portparol Zajednice u saopštenju.

Saveznici britanskog poslovnog sekretara Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) kažu da on želi da pomogne proizvođačima čelika, uključujući Tatu, da dekarboniziraju industriju, ali veruje da buduće odluke o subvencijama mora da donosi novi konzervativni lider i premijer, navodi Financial Times.

Kvartalni profit Tata Steel-a od januara do marta skočio je 47 odsto jer je potražnja za legurom porasla, saopštila je kompanija u maju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...