Odlazak jednostavno najbolje

Tina Tarner, zvezda koju su poštovali

KulturaLifestyleSvet

25.5.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Tina Tarner, zvezda koju su poštovali Tina Tarner, zvezda koju su poštovali
Tina Tarner (Tina Turner) imala je uspešnu karijeru dugu više od 60 godina i jedna je od najjprodavanijih muzičkih izvođača svih vremena, osvojila je... Tina Tarner, zvezda koju su poštovali

Tina Tarner (Tina Turner) imala je uspešnu karijeru dugu više od 60 godina i jedna je od najjprodavanijih muzičkih izvođača svih vremena, osvojila je osam Gremi nagrada i ima zvezdu na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu.

Ljubav prema muzici je razvijala odmalena, nastupajući kao dete u horu. Karijera joj počinje kada je upoznala pevača Ajka Tarnera (Ike Tuner), koji je nastupao u noćnim klubovima Sent Luisa 1957. Nakon što je ubedila Ajka da joj dozvoli da peva sa njim, postala je vokal u njegovom bendu.

Otprilike u to vreme je i prihvatila nadimak Tina. Godine 1960. Tarner je objavila svoj prvi singl, „A Fool For Love“. Ajk i Tina su sredinom 60-ih godina podržali bend The Rolling Stones na turneji i stekli slavne fanove među kojima su bili Dejvid Bouvi (David Bowie), Šer (Cher) i Elvis Prisli (Elvis Presley)…

Tokom sedamdesetih godina, zajedno su nastavili da nižu uspehe, ali se 1976. godine razilaze. Tina Tarner je kasnije otkrila da je Ajk bio nasilan, a u svojoj knjizi iz 1986. ispričala je potresnu priču o zlostavljanju i nasilju koje je doživela tokom tog braka. Ona se sa samo dva automobila i prava na umetničko ime, tada vratila na muzičke staze kao solo pevačica, piše N1.

Superzvezda je postala u svojim četrdesetim godinama, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada je većina njenih vršnjaka u muzičkom biznisu zapala u krizu. Njen album „Private Dancer“ bio je bestseler, a buntovna pesma „What’s Love Got To Do With It“ katapultirala ju je na vrhove svetskih top lista.

Među ostalim njenim ogromnim hitovima su „We Don’t Need Another Hero“ (1985), iz fima „Pobesneli Maks III“, „The Best“, „Private Dancer“ i „Golden Eye“, tema za film iz serijala o Džejmsu Bondu, kao i obrada standarda Ala Grina (Al Greene) „Let’s Stay Together“ s kojim je 1983. godine pokrenula svoj povratak na scenu posle katastrofe sa Ajkom Tarnerom.

Tina Tarner je od 1978. do 2008. godine imala devet turneja. Poslednje godine života provela je na svom imanju od 260.000 kvadratnih metara na ciriškom jezeru, gde je i preminula u 84. godini života, posle duge i teške bolesti.

Njen život postao je osnova filma „What’s Love Got To Do With It“, brodvejskog mjuzikla i dokumentarca na HBO-u kojim se 2021. godine oprostila od javnog života.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...