povlačenje predstavnika francuske kompanije iz odbora

TotalEnergies odriče se udela u ruskom proizvođaču gasa Novateku

EUSvet

10.12.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

TotalEnergies odriče se udela u ruskom proizvođaču gasa Novateku TotalEnergies odriče se udela u ruskom proizvođaču gasa Novateku
Francuski naftni div TotalEnergies najavio je da će otpisati vlasnički udeo u ruskom proizvođaču gasa Novateku, vredan 3,7 milijardi dolara i povući svoja dva... TotalEnergies odriče se udela u ruskom proizvođaču gasa Novateku

Francuski naftni div TotalEnergies najavio je da će otpisati vlasnički udeo u ruskom proizvođaču gasa Novateku, vredan 3,7 milijardi dolara i povući svoja dva predstavnika iz njegovog odbora.

TotalEnergies zadržao je nekoliko vlasničkih udela u projektima u Rusiji uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu i zapadnim sankcijama Moskvi, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Francuska kompanija ima 19,4 odsto udela u proizvođaču gasa Novateku i manjinske udele u projektima vađenja tečnog prirodnog gasa (LNG) Yamal LNG i Arctic LNG.

Iz kompanije je objašnjeno da njena dva direktora u upravi Novateka zbog sankcija EU Rusiji moraju biti suzdržana na glasanju na sastancima upravnog odbora, posebno o finansijskim pitanjima, pa ne mogu obavljati svoju dužnost.

„U takvim okolnostima upravni odbor TotalEnergiesa doneo je odluku o povlačenju predstavnika kompanije iz odbora Novateka koja stupa na snagu odmah”, navodi se u saopštenju.

Oni će u četvrtom kvartalu otpisati 19,4 odsto udela u Novateku, koji je vredan oko 3,7 milijardi dolara, čime će ukupna vrednost njihove otpisane imovine u Rusiji u ovoj godini dostići 14,4 milijarde dolara.

Iz kompanije nisu naveli zašto su se baš sada odlučili na otpis udela u Novateku.

U saopštenju TotalEnergies objašnjava da ne može prodati udeo u Novateku „s obzirom na dominantne međusobne sporazuma deoničara“, dodajući da mu je „zabranjeno da prodaje imovinu jednom od deoničara koji je pod sankcijama“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...