Kampanja vlade i sindikata daje rezultate

Toyota rekordno povećala plate zaposlenima

AutomobiliLifestyleSvet

22.2.2023 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 4

Toyota rekordno povećala plate zaposlenima Toyota rekordno povećala plate zaposlenima
Japanska kompanija Toyota odobrila je povećanje plata za svojih 68.000 radnika u sindikatima. Reč je o najvećem podizanju plata u poslednje dve decenije, saopštila... Toyota rekordno povećala plate zaposlenima

Japanska kompanija Toyota odobrila je povećanje plata za svojih 68.000 radnika u sindikatima. Reč je o najvećem podizanju plata u poslednje dve decenije, saopštila je u sredu čuvena automobilska kompanija ne otkrivajući obim povećanja.

Odluka Toyote predstavlja podsticaj kampanji japanskoj premijera Fumija Kišide za povećanje plata u skladu sa inflacijom. Nedavno su plate povećale kompanije Uniqlo, Nintendo, pivara Suntori, a očekuje se da će potez najvećeg japanskog proizvođača automobila slediti i druge kompanije, prenosi Financial Times.

Pritisak vlade i sindikata na kompanije u Japanu da povećaju plate pojačao se ove godine, jer je bazna inflacija u Japanu, koja ne uključuje promenljive cene sveže hrane u decembru dostigla četiri odsto, što je najviše od 1982. godine.

Toyota je saopštila da je u potpunosti prihvatila zahtev svog sindikata za povećanje osnovne plate i zarade po osnovu dužine radnog staža. Kompanija se dogovorila sa sindikatom prvog dana razgovora, za koje se očekivalo da će potrajati danima.

„Mi smo na čelu podsticanja distribucije bogatstva celoj automobilskoj industriji i svako od nas naporno radi na tome“, rekao je Koji Sato, koji će u aprilu preuzeti poziciju glavnog izvršnog direktora kompanije.

 • GOCA BG

  22.2.2023 #1 Author

  Tako se radi u ozbiljnim kompanijama,radnik se cuva i zadrzava dobrim platama…

  Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2023 #2 Author

  Jedna od retkih kompanija koja ovako radi

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #3 Author

  Napokon, jedna lepa vest za radnike

  Odgovori

 • COKA

  19.3.2023 #4 Author

  Odlicne vesti, drago mi je zbog njih

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...