Nasuprot potezima centralnih banaka širom sveta

Japan se i dalje čvrsto drži izuzetno niskih kamatnih stopa

BankeNovacSvetU fokusuVesti

22.9.2022 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Japan se i dalje čvrsto drži izuzetno niskih kamatnih stopa Japan se i dalje čvrsto drži izuzetno niskih kamatnih stopa
Banka Japana je jutros donela odluku da zadrži ultra-niske kamatne stope i obećala da će ih prolongirati kako bi podržala ekonomski rast, nasuprot globalnom... Japan se i dalje čvrsto drži izuzetno niskih kamatnih stopa

Banka Japana je jutros donela odluku da zadrži ultra-niske kamatne stope i obećala da će ih prolongirati kako bi podržala ekonomski rast, nasuprot globalnom talasu monetarnog pooštravanja od strane centralnih banaka koje se bore da obuzdaju rastuću inflaciju.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda naglasio je potrebu da se monetarna politika ostane “ultra labava” u doglednoj budućnosti, s obzirom da je ekonomski oporavak Japana i dalje krhak, a rast zarada ne ubrzava dovoljno da bi nedavna inflacija bila održiva.

„Za sada nema apsolutno nikakve promene u našem stavu o održavanju lake monetarne politike. Nećemo povećavati kamatne stope još neko vreme“, rekao je Kuroda na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Odluka Banke Japana usledila je nakon što su Federalne rezerve SAD u sredu uvele svoje treće uzastopno povećanje ključne kamatne stope od 75 baznih poena i nagovestile nova povećanja, podvlačeći svoju rešenost da ne posustane u borbi protiv inflacije.

Razlika u monetarnoj politici gurnula je jen na novi najniži nivo u poslednje 24 godine i prevazišao pažljivo posmatranu granicu od 145 jena za jedan dolar, naglašavajući dilemu s kojom se Tokio suočava u pokušaju da podrži klimavu ekonomiju ultra niskim stopama bez ubrzanja neželjenog pada jena koji naduvava troškove uvoza.

Ubrzo nakon odluke, jedan neimenovani visoki japanski ekonomista izjavio je za Reuters da vlasti neće tolerisati prekomerne promene kursa jena, što je upozorenje koje dolazi nedelju dana nakon što su zvaničnici dali najčvršće naznake da će intervenisati na tržištu ukoliko to bude potrebno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...