Japanska kompanija najavila drastično povećanje zarada

Vlasnik brenda Uniqlo podiže plate za 40 odsto

SvetVesti

11.1.2023 08:46 Autor: Vladimir Jokanović 5

Vlasnik brenda Uniqlo podiže plate za 40 odsto Vlasnik brenda Uniqlo podiže plate za 40 odsto
Najveća azijska trgovina Fast Retailing, koja je vlasnik modnog brenda Uniqlo, najavila je povećanje plata zaposlenih Japanu za 40 odsto, jer inflacija raste najbržim... Vlasnik brenda Uniqlo podiže plate za 40 odsto

Najveća azijska trgovina Fast Retailing, koja je vlasnik modnog brenda Uniqlo, najavila je povećanje plata zaposlenih Japanu za 40 odsto, jer inflacija raste najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija.

Najava velikog povećanja plata usledila je nakon poziva premijera Fumija Kišide japanskim preduzećima da povećaju plate koje su decenijama stagnirale dok se kompanije bore da prebace svoje povećane troškove na potrošače, prenosi Financial Times.

Ekonomisti očekuju da će i druge kompanije slediti njihov primer, ali u daleko manjem obimu. Fast Retailing saopštio je da će povećanje plata stupiti na snagu u martu, kao i da će biti stimulativno.

Dok se mnoge japanske firme oslanjaju na strukturu plata zasnovanu na dužini radnog staža, Fast Retailing procenjuje zaposlene na osnovu njihovog učinka i sposobnosti da doprinesu poslovanju. Plata za početnike sa univerzitetskom diplomom biće oko 2.270 dolara.

Fast Retailing povećao je u septembru plate u proseku za 20 odsto za većinu zaposlenih sa pola radnog vremena. U kombinaciji sa najavljenim povećanjem od 40 odsto za osoblje sa punim radnim vremenom, ukupni troškovi preduzeća porašće oko 15 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a Fast Retailing će to kompenzovati povećanjem produktivnosti.

Osnovna inflacija u Japanu, koja ne uključuje promenljive cene sveže hrane, porasla je u novembru za 3,7 odsto, što je najbrže u poslednjih 40 godina. To je povećalo očekivanja u vezi sa tradicionalnim pregovorima o platama na proleće, a vlada je pozvala preduzeća da povećaju plate kako bi se kompenzovale veće cene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...