TRAMPOV PREDLOG DA SAMIT G7 BUDE UŽIVO Merkel reagovala oprezno, Makron spreman da putuje

SvetVesti

21.5.2020 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMPOV PREDLOG DA SAMIT G7 BUDE UŽIVO  Merkel reagovala oprezno, Makron spreman da putuje TRAMPOV PREDLOG DA SAMIT G7 BUDE UŽIVO  Merkel reagovala oprezno, Makron spreman da putuje
Predlog američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da se predstojeći samit lidera G7 održi uživo, umesto konferncijskom video vezom, nije naišao na odobravanje svih... TRAMPOV PREDLOG DA SAMIT G7 BUDE UŽIVO  Merkel reagovala oprezno, Makron spreman da putuje

Predlog američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da se predstojeći samit lidera G7 održi uživo, umesto konferncijskom video vezom, nije naišao na odobravanje svih ostalih učesnika sastanka. Održavanje samita planirano je od 10. do 12. juna u Kemp Dejvidu u blizini Vašingtona, a Bela kuća je navela da bi mogao biti održan „negde u junu“.

„Sada kada se naša država vraća svojoj veličanstvenosti, razmišljam o zakazivanju G7 za isti ili sličan datum u Vašitgtonu, legendarnom Kemp Dejvidu. Ostali članovi (G7) takođe započinju svoj povrataka. Bio bi to sjajan znak svima – normalizacija!“, napisao je Tramp na Twitteru.

Njegova portparolka Kejli Makanani (Kayleigh McEnany) rekla je kasnije novinarima da bi samit „licem u lice“ bio „pokazivanje snage i optimizma“, jer bi se lideri vratili poslu na uobičajen način, „dok napredujemo kroz ovu pandemiju“, prenosi „Global Times“. Prema njenim rečima administracija želi da se lideri okupe u Beloj kući „negde u junu“, a određen datum nije utvrđen.

Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) naveo je da prioritet bilo kakvog okupljanja licem u lice treba da bude bezbednost. „Moramo nastaviti da se sastajemo kao lideri, bilo virtualno ili uživo. Svakako ćemo videti šta SAD predlažu kao domaćini G7, da vidimo kakve će mere biti na snazi da bi se ljudi sačuvali i kakve preporuke daju stručnjaci u pogledu funkcionisanja“, rekao je Trudo.

Iz Jelisejske palate stigao je odgovor da je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) „voljan da ide u Kemp Dejvid ako zdravstveni uslovi to budu dozvolili“. Predsedištvo Francuske nazvalo je događaj „velikim sastankom“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel reagovala je veoma oprezno, rekavši da će „sačekati i videti šta će se dogoditi“. „Bez obzira na formu sastanka, video konferenciju ili bilo šta drugo, ja ću se sigurno boriti za multilaterizam“, izjavila je Merkel.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) koji je izlečen od zaraze Covid-19 u aprilu, iskazao je otvorenost za Trampov predlog. On je preko predstavnika Vlade poručio da je organizovanje samita G7 u nadležnosti zemlje koja trenutno predsedava tom organizacijom. „U bliskom smo kontaktu sa SAD“, navode u britanskoj vladi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...