TRŽIŠTE NAFTE SE STABILIZUJE Nastavljen trend blagog rasta cena

SvetVesti

14.5.2020 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 3

TRŽIŠTE NAFTE SE STABILIZUJE Nastavljen trend blagog rasta cena TRŽIŠTE NAFTE SE STABILIZUJE Nastavljen trend blagog rasta cena
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u četvrtak posle podne (CET) vrednost 26 dolara za barel, a crnomorska nafta Brent... TRŽIŠTE NAFTE SE STABILIZUJE Nastavljen trend blagog rasta cena

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u četvrtak posle podne (CET) vrednost 26 dolara za barel, a crnomorska nafta Brent koštala je 29,82 dolara. To je rast cena u odnosu na početak trgovanja 14. maja, za 0,71, odnosno 0,63 odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Iako su cene nafte u maju ojačale u odnosu na prethodni mesec, koji je kolokvijalno nazvan „crni april“ dugoročne prognoze i dalje su nezahvalne, jer se ne nazire kraj pandemiji korona virusa. Poslednja kretanja na globalnom tržištu nafte nagoveštavaju da je najgori period prošao i da se neće ponoviti 20. april kada su cene pale ispod nule, do negativnih 37,63 dolara za barel. Kretanje cena nafte u maju ipak potvrđuju tezu da je tržište ušlo u fazu stabilizacije, ali još nije izvesno da li je taj trend održiv.

Postepeno ublažavanje epidemioloških mera zabrane kretanja širom sveta blago pospešuje potražnju za naftom, navedeno je u četvrtak u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u četvrtak. IEA iznela je novu procenu pada potražnje za naftom u 2020. godini, snizivši je za 690.000 barela dnevno na 8,6 miliona barela.

Procena je bazirana na pretpostavci da će do kraja maja broj ljudi obuhvaćenih epideiološkim merama zbog pandemije Covid-19 opasti na 2,8 milijardi sa četiri milijarde, koliko ih je bilo u martu. Nagoveštaj povećanja mobilnost u pojedinim evropskim zemljama i SAD, takođe je uticao na novu procenu.

Privredna aktivnost blago se oporavlja, iako je krhka. Neizvesnost je i dalje velika, a najveća je nepoznanica da li vlade mogu da ublaže epidemiološke mere, a da ne izazovu novi talas epidemije korona virusa, ocenjeno je u izveštaju.

Zemlje OPEC dan ranije objavile su revidiranu procenu, prema kojoj bi pad potražnje trebalo da bude 9,07 miliona barela dnevno. U ranijoj prognozi ove organizacije navedeno je da bi potražnja trebalo da opadne za 6,8 miliona barela dnevno.

U izveštaju OPEC navedeno je da je pandemija prouzrokovala ekonomsku recesiju i naglo smanjila potražnju za naftom uz nepredvidive negativne posledice u potrošnji transportnih goriva.

Istovremeno, u SAD je došlo do neočekivanog pada zaliha nafte, što je doprinelo nastavku trenda blagog povećanja cene nafte koji se ustalio u maju, prenosi Tanjug. Novi slučajevi zaraze korona virusom u Kini i Južnoj Koreji, podgrejali su međutim strahove od drugog talasa širenja zaraze, što je doprinelo neizvesnosti koja nije dobra za oporavak tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...