prekomerni uvoz žitarica iz ratom pogođene zemlje

Tusk poručuje da evropski poljoprivrednici ne smeju biti žrtve pomoći Ukrajini

AgrobiznisBiznisSvet

26.2.2024 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tusk poručuje da evropski poljoprivrednici ne smeju biti žrtve pomoći Ukrajini Tusk poručuje da evropski poljoprivrednici ne smeju biti žrtve pomoći Ukrajini
Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Varšavi da i Brisel i Kijev moraju da shvate da je nekontrolisani uvoz žitarica i drugih... Tusk poručuje da evropski poljoprivrednici ne smeju biti žrtve pomoći Ukrajini

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Varšavi da i Brisel i Kijev moraju da shvate da je nekontrolisani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine neprihvatljiv za stotine hiljada Evropljana i da poljski poljoprivrednici ne smeju da postanu žrtve te solidarne pomoći napadnutoj zemlji.

„Poljska je poslednja zemlja koja bi morala da dokazuje svoju solidarnost sa Ukrajinom. Nema manjkavosti u našim odnosima. Postoji kritičan momenat, a to je izvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda. Brisel i Kijev moraju da shvate da sadašnje stanje nije prihvatljivo za stotine hiljada u Evropskoj uniji“, kazao je Tusk, prenosi Beta.

Ukrajinske političare Tusk je pozvao da se ubuduće suzdrže emotivnih komentara.

„Teško je Ukrajini, teško je i meni. Treba naći rešenje za koje ceh neće platiti poljski poljoprivrednici. Oni ne smeju da budu žrtve“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi posle razgovora sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau).

Sa kanadskim premijerom Tusk je razgovarao na koji način bi Kanada i Poljska mogle da pomognu da se radikalno povećaju mogućnosti izvoza ukrajinskih žitarica u zemlje gde su zaista potrebne i gde preti glad a obojica premijera izrazili su spremnost da njihove zemlje takva rešenje sufinansiraju.

„Poljski poljoprivrednici, preduzetnici brane svoje interese. Taj nemir je zahvatio celu Evropu“, rekao je Tusk.

Poljski poljoprivrednici i prevoznici mesecima protestuju i blokadama ukrajinske granice, a množe se izgredi kada iz kamiona ili vagona silom izbacuju žitarice, uljanu repicu ili kukuruz, iako nisu bili namenjeni poljskom tržištu, već nemačkom, ili su u tranzitu do poljskih luka na Baltiku da se teret pretovari u brodove i krene put Afrike i Azije.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski u intervjuu javnom tv servisu TVP založio se takođe za hitno evropsko rešenje problema izvoza ukrajinskih žitarica u kome bi se odrazila činjenica da je Ukrajina uspela da povrati dobar deo koridora za izvoz na Crnom moru, te da nema više razloga za ovakvu solidarnu pomoć EU u vidu izvoza kopnom za namirnice bez carina i bez ispunjavanja ekoloških zahteva koje imaju evropski poljoprivrednici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...