U BIH POMAK U EKONOMSKIM SLOBODAMA Bolje rangirana od Hrvatske i CG

SvetVesti

11.6.2020 14:46 Autor: Julijana Vincan 0

U BIH POMAK U EKONOMSKIM SLOBODAMA Bolje rangirana od Hrvatske i CG U BIH POMAK U EKONOMSKIM SLOBODAMA Bolje rangirana od Hrvatske i CG
Bosna i Hercegovina zauzela je 82. mesto među 180 rangiranih zemalja sveta prema Indexu globalnih ekonomskih sloboda 2020, istaknuto je na sajtu fondacije „Heritage“,... U BIH POMAK U EKONOMSKIM SLOBODAMA Bolje rangirana od Hrvatske i CG

Bosna i Hercegovina zauzela je 82. mesto među 180 rangiranih zemalja sveta prema Indexu globalnih ekonomskih sloboda 2020, istaknuto je na sajtu fondacije „Heritage“, čije je sedište u Vašingtonu.

Ocena ekonomskih sloboda BiH je 62,6, a ukupni rezultat u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, povećan je za 0,7 bodova, čemu je pomogao skok u rezultatu integriteta Vlade. Ova zemlja nalazi se na 38. mestu među 45 zemalja u regiji Evrope, a njen ukupni rezultat znatno je ispod regionalnog proseka i približno je jednak svetskom proseku.

Bodovanje Bosne i Hercegovine u indeksu započelo je 1998. godine, a od tada je ostvarila spor, ali postojani napredak. Poslednje četiri godine, ekonomija BiH je označena „umereno slobodnom„. Rast BDP u tom razdoblju je takođe bio solidan.

Kao glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi istaknuta je vrlo loša primena vladavine zakona, što uključuje vlasnička prava, pravosudnu efikasnost i integritet Vlade.

„Usvajanje reformi i promena kulture u pravosudnim i drugim vladinim institucijama, ne samo da bi poboljšali rangiranje na listi, već bi i povećali izglede za njeno pristupanje Europskoj uniji“, konstatovano je u izveštaju.

Foto: Shutterstock

Od zemalja regiona, BiH je lošije rangirana od Severne Makedonije koja je na 41. poziciji, Slovenije (52. mesto), Srbije (65. pozicija), ali bolje od Hrvatske (84. mesto) i Crne Gore (91. pozicija).

Na vrhu liste su Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Švajcarska, Australija i Irska, koje su jedinih šest zemalja ili teritorija u kategoriji „slobodnih“ ekonomija, sa indeksom iznad 80.

Na „top 10 listi“ pridužuju im se Britanija, Danska, Kanada i Estonija kao „uglavnom slobodne“ ekonomije, sa indeksima od 70 do 80. Na samom dnu „represivnih“ ekonomija, sa indeksom ispod 50, nalaze se Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...