Visoka cena korporativnog odlaska

U Rusiji ostalo 2.000 stranih kompanija, 1.600 napustilo biznis

Firme u fokusuSvet

28.5.2024 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

U Rusiji ostalo 2.000 stranih kompanija, 1.600 napustilo biznis U Rusiji ostalo 2.000 stranih kompanija, 1.600 napustilo biznis
Avon Products, Air Liquide i Reckitt nastavljaju da posluju u Rusiji, uprkos ranijim najavama o planovima da napuste zemlju, Mnogi rukovodioci stranih kompanija trenutno... U Rusiji ostalo 2.000 stranih kompanija, 1.600 napustilo biznis

Avon Products, Air Liquide i Reckitt nastavljaju da posluju u Rusiji, uprkos ranijim najavama o planovima da napuste zemlju, Mnogi rukovodioci stranih kompanija trenutno razmatraju da li da se uopšte povuku iz Rusije.

Zapadne kompanije su za 30 godina izgradile po četiri-pet fabrika i ne planiraju da ih prodaju „sa 90-procentnim popustom“, prenosi Financial Times, pozivajući se na podatke Kijevske škole ekonomije.

Prema ovim podacima, od 2022. godine u Rusiji je ostalo više od 2.000 transnacionalnih korporacija, dok je oko 1.600 kompanija ili napustilo rusko tržište ili obustavilo svoju delatnost na teritoriji zemlje. Mnoge kompanije su ubrzo nakon najave o početku rata u Ukrajini obećale da će smanjiti svoje aktivnosti, ali je Rusija postepeno povećavala cenu „korporativnog odlaska“, prenosi Komersant.

Francuska kompanija Air Liquide, jedan od najvećih svetskih proizvođača gasova, tehnologija i usluga za industriju, potpisala je u septembru 2022. godine memorandum o razumevanju sa lokalnim menadžmentom o promeni svoje delatnosti u Rusiji putem prenosa upravljanja poslovima. Ipak, dogovor nije odobrila ruska vlada, a kompanija je ostala u Rusiji.

Kompanija Coca-Cola je prestala sa isporukom svojih sirupa za bezalkoholna pića u Rusiju, ali umesto nje se isporukama bavi Coca-Cola Hellenic, koja je stvorila Multon Partners, u koji ulazi Dobry Cola, brend novog naziva sa starim ukusom koka kole.

Prema proceni agencije Reuters, strane kompanije izgubile su do marta više od 107 milijardi dolara odlaskom sa ruskog tržišta. Pod gubicima se podrazumevaju otpisi i propuštena dobit. Njihov obim je porastao za trećinu od prethodne procene u avgustu 2023. godine. Tokom poslednje tri godine broj pravnih lica sa stranim učešćem u Rusiji se smanjio za trećinu.

  • SHALIMAR

    28.5.2024 #1 Author

    Vise ih je ostalo nego sto je otislo,ne isplati se..

    Odgovori

  • SENSEI

    29.5.2024 #2 Author

    Ovaj rat je dosta promenio i ekonomiju i biznis u Rusiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.