Glavne teme su finansije, zeleni razvoj i dugoročna stabilnost

U toku druga konferencija „Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put“ u Šangaju

ManifestacijeSvetU fokusu

27.9.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U toku druga konferencija „Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put“ u Šangaju U toku druga konferencija „Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put“ u Šangaju
Druga konferencija Ekonomsko-informaciono partnerstvo Pojas i put (BREIP) i Šangajska konferencija preduzetnika 2023. u okviru te inicijative pod nazivom „Visoko-kvalitetan razvoj“ održava se u... U toku druga konferencija „Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put“ u Šangaju

Druga konferencija Ekonomsko-informaciono partnerstvo Pojas i put (BREIP) i Šangajska konferencija preduzetnika 2023. u okviru te inicijative pod nazivom „Visoko-kvalitetan razvoj“ održava se u Šangaju.

BREIP je osnovala kineska novinska agencija Sinhua u junu 2019. godine i do sada se pridružilo 56 renomiranih svetskih agencija, među kojima je i novinska agencija Tanjug iz Srbije, kao i informacioni servis i organizacije, istraživački instituti i poslovne asocijacije iz 37 zemalja.

Nakon ceremonije otvaranja, na glavnom forumu raspravljaće se o ulozi finansija u dugoročnoj stabilnosti inicijative Pojas i put (BRI), podsticanju zelenog razvoja BRI, pravnim pitanjima, kao i pitanjima usklađenosti upravljanja i održavanja.

Pored predstavnika medija, učestvovaće i predstavnici institucija i finansijskog sektora u Kini, piše RTV. Učesnici platforme imaju za cilj da promovišu globalnu ekonomsku informacionu povezanost, zajedno sa Sinhuom, kroz bilateralnu i multilateralnu razmenu informacija i poslovnu saradnju.

Od kada je predložena globalna kineska inicijativa Pojas i put (BRI) 2013. godine, postala je dobro prihvaćena platforma za saradnju širom sveta.

Među učesnicima inicijative postignut je konsenzus da se poboljša povezanost između zemalja na tzv. Novom putu svile i da se ostvari saradnja na nivou ekonomskih informacija. Zbog toga su se poznate međunarodne novinske agencije, ali i agencije za informacione usluge, instituti i poslovna udruženja iz Azije, Evrope, Afrike, Latinske Amerike i Okeanije pridružile BREIP kao osnivači.

Foto: Unsplash.com

Da bi se olakšala razmena informacija i komunikacija u okviru BREIP, novinska agencija Sinhua je napravila BRInfo platformu za deljenje informacija. Reč je o informacijama o BRI investicijama, trgovini, industrijama, projektima, kompanijama i rezultatima istraživanja.

Inicijativa Pojas i put, globalni infrastrukturni i investicioni program, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping kada je najavio u svom govoru 2013. godine u Astani u Kazahstanu i vredne investicije širom sveta, obeležava ove godine svoju desetu godišnjicu.

U početku su bile najavljene investicije u infrastrukturne projekte na tzv. Novom putu svile u vrednosti oko 500 milijardi dolara, dok se sada prema nekim procenama, iako nema zvaničnih podataka, govori da su u pitanju projekti vredni i do četiri biliona dolara, u oko 150 zemalja sveta.

Ulaganje u pruge, saobraćajnice, luke, železare i drugo treba da pomognu izvoz kineske privrede i plasiranje viška kapitala u svetu.

Srbija je prošle godine ostvarila sa Kinom spoljno-trgovinsku razmenu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara i kineske kompanije učestvuju u infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbije.

Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, prema najavama, kroz Srbiju trebalo da bude gotova do 2024. godine, a kroz Mađarsku tokom 2025.

Kineske firme učestvovale su u izgradnji više deonica autoputa „Miloš Veliki“ i sada grade deonicu od Pakovraće do Požege i gradiće u nastavku do Duge Poljane, a učestvovale su i u završetku obilaznice oko Beograda do Bubanj Potoka. Napravile su ranije i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...