Ishod opštih izbora u Velikoj Britaniji

Ubedljiva pobeda Laburista, Starmer novi premijer

Svet

5.7.2024 09:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ubedljiva pobeda Laburista, Starmer novi premijer Ubedljiva pobeda Laburista, Starmer novi premijer
Laburistička partija zvanično je osvojila dovoljno mesta na opštim izborima u Velikoj Britaniji da ima većinu u parlamentu, dok se brojanje glasova nastavlja. Lider... Ubedljiva pobeda Laburista, Starmer novi premijer

Laburistička partija zvanično je osvojila dovoljno mesta na opštim izborima u Velikoj Britaniji da ima većinu u parlamentu, dok se brojanje glasova nastavlja. Lider laburista, Kir Starmer (Keir Starmer), postaje premijer i može formirati većinsku vladu. Vladajući Konzervativci doživeli su ubedljiv poraz, izgubivši više od 240 mesta u parlamentu.

Prema rezultatima koji su pristigli do petka ujutru, Laburistička partija je osvojila više 400 od 650 mesta u britanskom parlamentu, osiguravajući većinu. Dosadašnji premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) izjavio je da je britanski narod “dao trezvenu presudu” i priznao da je Laburistička partija pobedila na izborima, prenosi AP.

Najdžel Faraž (Nigel Farage), lider desničarske partije Reform UK, osvojio je poslaničko mesto nakon sedam neuspešnih pokušaja na izborima. Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), koji je predvodio Laburističku partiju na opštim izborima 2017. i 2019. godine, zadržao je svoje poslaničko mesto u severnom Londonu, ali kao nezavisni kandidat.

Liz Tras (Liz Truss), bivša premijerka čije je premijersko mesto trajalo samo 49 dana, izgubila je svoje poslaničko mesto na izborima od laburista za samo nekoliko stotina glasova. Nekoliko drugih visokoprofilisanih konzervativnih poslanika takođe je izgubilo svoja mesta, uključujući liderku Donjeg doma Peni Mordant (Penny Mordaunt).

Starmer je uspeo da dovede Laburističku partiju do ubedljive pobede na izborima i postaje premijer, prvi lider stranke levog centra koji je pobedio na nacionalnim izborima u Velikoj Britaniji od Tonija Blera (Tony Blair), koji je osvojio tri uzastopne pobede počevši od 1997. godine.

Laburistička partija vratila se na vlast posle 14 godina, a lider laburista Starmer postaće premijer posle pažljivo koreografisane ceremonije u petak tokom koje će kralj Čarls III formalno zatražiti od njega da formira novu vladu. Starmer je izjavio da će njegova vlada uvek stavljati “zemlju na prvo mesto, stranku na drugo”.

  • Mike

    5.7.2024 #1 Author

    Dosadno. Fali im jedan Vučić, pa da vidiš kako bi pobedili ubedljivo 🤣🤣

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.