Skupi energenti oboriće konkurentnost kompanija iz vodeće ekonomije evrozone

Ukrajinski rat nemačku privredu košta stotine milijardi evra

EUSvet

20.2.2023 18:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ukrajinski rat nemačku privredu košta stotine milijardi evra Ukrajinski rat nemačku privredu košta stotine milijardi evra
Ukrajinski rat je nemačku privredu već koštao trocifren broj u milijardama evra, a gubici će se samo gomilati na dugi rok, upozoravaju ekonomisti i... Ukrajinski rat nemačku privredu košta stotine milijardi evra

Ukrajinski rat je nemačku privredu već koštao trocifren broj u milijardama evra, a gubici će se samo gomilati na dugi rok, upozoravaju ekonomisti i privredna udruženja.

„Poskupljenje energije zbog rata Nemačku je koštalo 2,5 odsto BDP-a ili 100 milijardi evra. Troškovi će godinama rasti,“ rekao je predsednik Nemačkog instituta za privredna istraživanja Marsel Fračer (Marcel Fratzscher).

Privreda locirana u samoj zemlji još nije primila težak udarac, ali primiće ga ako ne ubrza ekološku, ekonomsku i digitalnu transformaciju, rekao je Fračer za Rheinische Post od ponedeljka, prenela je agencija DPA.

Naime, skuplji energenti će tokom predstojeće decenije oboriti konkurentnost nemačke privrede i ona to mora da kompenzuje bržom inovacijom i produktivnošću. Fračer je upozorio da vlada nipošto ne sme da nastavi sa snažnim subvencionisanjem fosilnog goriva.

Pred godišnjicu ruskog napada, eroziju blagostanja zbog ruske invazije u Ukrajini od 24. februara prošle godine do kraja ove procenila je i Nemačka industrijska i privredna komora (DIHK).

U tom periodu, nemački BDP će biti za četiri odsto manji, odnosno generisaće 160 milijardi evra manje nego što bi inače, rekao je predsednik DIHK Peter Adrijan (Adrian).

  • Jovana24

    20.2.2023 #1 Author

    Sta to i ima da ne zavisi ni od koga…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.2.2023 #2 Author

    Nek je kosta

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    21.2.2023 #3 Author

    Nemci bi trebali da zapitaju svoju vladu zašto se ponaša tako vazalski prema Americi na štetu sopstvene privrede a time i svih nemaca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...