istraživanje sprovedeno uz pomoć Women's Worldwide Car Of The Year

Ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom

AutomobiliLifestyleSvet

24.6.2024 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom Ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom
Današnji dan, 24. jun obeležava se kao Međunarodni dan žena vozača, te je tim povodom, žiri za izbor Svetskog automobila godine sačinjen od 77... Ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom

Današnji dan, 24. jun obeležava se kao Međunarodni dan žena vozača, te je tim povodom, žiri za izbor Svetskog automobila godine sačinjen od 77 automobilskih novinarki iz 53 zemlje sveta (WWCOTY), ukazao je na jedan od najvećih problema današnjice kada govorimo o vožnji.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom uz pomoć Women’s Worldwide Car Of The Year žirija (WWCOTY), ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom, navodi se u saopštenju.

U ispitivanju je učestvovalo oko 1.500 žena vozača iz 20 zemalja sveta, među kojima je i Srbija (Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španija, Švajcarska, UK i SAD).

Istraživanje koje je pokrenula članica WWCOTY žirija iz Češke, Sabina Kvašova, urednica časopisa i web portala “Zena v aute.cz“, pokazalo je da 78 odsto žena vozača agresiju na putu smatra ozbiljnim problemom, a 69 procenata njih smatra da je agresivno ponašanje na putevima u porastu.

„Putem upitnika analizirali smo kako se žene vozači osećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na putevima“, kaže Kvašova.

Prema studiji, postoje tri glavne teme oko kojih su žene vozači zabrinute: agresivni vozači (22 odsto), saobraćajne nezgode (20 procenata) i vožnja pri smanjenoj vidljivosti (20 odsto). Zatim slede proklizavanje vozila (13 odsto) i sudar sa životinjama (devet odsto). Sa druge strane, 16 odsto žena vozača ne plaši se ničega.

Na pitanje koje mere treba preduzeti protiv agresivnih vozača, žene vozači širom sveta uglavnom predlažu strože kazne (45 odsto), program specijalizovane psihološke terapije (27 procenata), detaljniju obuku budućih vozača (20 odsto) i preventivne kampanje (osam odsto).

  • Jj992

    24.6.2024 #1 Author

    Bas tako

    Odgovori

  • meli77

    24.6.2024 #2 Author

    Ja sam za psihološko detaljno pregledanje vozača

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2024 #3 Author

    Svaki učesnik treba da je svestan mogućih posledica koje može da izazove

    Odgovori

  • Dux011

    25.6.2024 #4 Author

    Pa naravno.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.6.2024 #5 Author

    Slazem se,tako i treba…

    Odgovori

  • STEPA

    27.6.2024 #6 Author

    U pravu su potpuno.

    Odgovori

  • NELY

    7.7.2024 #7 Author

    Poprilicno ima agresivnih vozaca .

    Odgovori

  • VALE

    17.7.2024 #8 Author

    Sve je tacno I u pravu su sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.