ULAGANJA SAUDIJSKE ARABIJE U EVROPI Milijardu dolara za udeo u četiri naftne kompanije

SvetVesti

9.4.2020 14:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

ULAGANJA SAUDIJSKE ARABIJE U EVROPI Milijardu dolara za udeo u četiri naftne kompanije ULAGANJA SAUDIJSKE ARABIJE U EVROPI Milijardu dolara za udeo u četiri naftne kompanije
Saudijski Fond za javna ulaganja (PIF) uložio je oko milijardu dolara u četiri evropske naftne kompanije, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na... ULAGANJA SAUDIJSKE ARABIJE U EVROPI Milijardu dolara za udeo u četiri naftne kompanije

Saudijski Fond za javna ulaganja (PIF) uložio je oko milijardu dolara u četiri evropske naftne kompanije, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore bliske učesnicima transakcije.  

Četiri pomenute kompanije su norveški Equinor ASA, anglo-holandska energetska kompanija Royal Dutch Shell, francuski Total SA i italijanski Eni SPA, javila je agencija Reuters, a preneo Tanjug. Kupoprodaja deonica došla je u trenutku krize na globalnom tržištu nafte, jer je zbog smanjene potražnje i neograničene proizvodnje cena crnog zlata niska (Brent 34,1, WTI 26,6 dolara za barel.

Nijedna od četiri evropske kompanije nije se još oglasila povodom informacije o trgovini sa Saudijskom Arabijom, a Rijad je najavio da će sličnih ulaganja biti još. Podsetimo, pre samo nekoliko dana norveška državna naftna kompanija Equinor najavila je povećanje proizvodnje sirove nafte u maju. Prema navodima kompanije biće pojačana eksploatacija naftog polja Johan Sverdrup u Severnom moru sa sadašnjih 440.000 barela dnevno na 470.000.

Zemlje u organizaciji proizvođača nafte OPEC i Rusija u četvrtak popodne će imati još jednu priliku da se dogovore o ograničenju proizvodnje nafte, koje je sada previše. U dogovoru će učestvovati i SAD, Kanada i Brazil, jer  Potražnja je šest puta manja od 29,2 miliona barela dnevno koliko se proizvodi. Pandemija korona virusa prouzrokovala je drastično smanjjenje potražnje, a istovremeno su cene skladištenja i transporta nafte značajno porasle.

PIF je finansijski instrument u rukama saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji služi za podsticanje saudijskih investicija u zemlji i inostranstvu za potrebe diverzifikacije naftne ekonomije. Fond upravlja sa više od 300 milijardi imovine i poseduje akcije u kompaniji Uber i u američkoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila Lucid Motors.

Posle nekoliko nedelja stalnog opadanja, cena nafta je spala na 20 dolara za barel, ali je naglo skočila 2. aprila posle najave američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da će biti postignut međunarodni dogovor o ograničenju proizvodnje. Sastanak OPEC, Rusije, SAD, Kanade i Brazila biće u četvrtak održan onlajn sa početkom u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...