UPRKOS PORASTU BROJA ZARAŽENIH OD COVID-19 Amerika ne sme opet da stane, poručio Tramp

SvetVesti

18.6.2020 13:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

UPRKOS PORASTU BROJA ZARAŽENIH OD COVID-19 Amerika ne sme opet da stane, poručio Tramp UPRKOS PORASTU BROJA ZARAŽENIH OD COVID-19 Amerika ne sme opet da stane, poručio Tramp
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da SAD neće ponovo zatvarati preduzeća iako je u nekoliko federalnih država registrovan porast broja novih... UPRKOS PORASTU BROJA ZARAŽENIH OD COVID-19 Amerika ne sme opet da stane, poručio Tramp

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da SAD neće ponovo zatvarati preduzeća iako je u nekoliko federalnih država registrovan porast broja novih slučajeva zaraze korona virusom. Bela kuća tvrdi da je porast broja zaraženih posledica masovnog testiranja.

„Nećemo ponovo zatvarati zemlju. Nećemo morati da radimo to“, izjavio je Tramp za Fox News. Njegov komentar usledio je nakon što su ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) i ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kudlou (Larry Kudlow) naglasili da SAD ne mogu ponovo ugasiti ekonomiju.

Mnučin je ranije izjavio za CNBC da bi gašenje američke ekonomije po drugi put nanelo preveliku štetu, i da to nije realna opcija. „Mislim da smo naučili da ako zatvorite ekonomiju, da će to stvoriti veću štetu. I ne samo ekonomsku štetu, već postoje i druge oblasti“, naveo je Mnučin, dodajući da bi to uvećalo i medicinske probleme.

Trampova administracija, međutim, ne može da učini mnogo ako se države ponovo odluče da pooštre mere ograničenja. Guverneri federalnih država imaju puno slobode u izradi sopstvenih pravila i smernica bez obzira na to šta im preporučuje savezna vlada.

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) pokušao je da ohrabri guvernere da ponude javnosti objašnjenje da je razlog za sve veći broj registrovanih slučajeva zaraze masovno testiranje koje se intenzivno sprovodi u Americi. Snimak njihovog razgovora našao se najpre u posedu novinara New York Timesa, pa su zatim to preneli ostali mediji.

„U većini slučajeva gde primećujemo neki marginalan porast broja (zaraženih), više je to rezultat izuzetnog posla (testiranja) koji obavljate. Samo bih vas sve ohrabrio, dok razgovaramo o tim stvarima, da budete sigurni i da nastavite da objašnjavate građanima da se pojačava testiranje. Takođe, ohrabrujte ljude vestima da je bezbedno ponovno otvaranje zemlje“, rekao je Pens, prenosi Chicago Tribune.

Nešto ranije i u drugoj prilici, američki predsednik Tramp rekao je: „Ako bismo sada prestali sa testiranjem imali bismo tek poneki slučaj, ako bismo uopšte imali ijedan“. Mnogi američki mediji kritikovali su Trampovu izjavu navodeći da njome dovodi javnost u zabludu, pozivajući se na proporcijalne analize koje ukazuju da je u 14 država broj zaraženih u porastu.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je broj prijema u bolnice zbog zaraze Covid-19 smanjen, a da je povećan broj novozaraženih, kao i broj smrtnih slučajeva. Mediji navode da je Pens često koristio javne nastupe kako bi umanjio ozbiljnost pandemije, iako je nekoliko članova njegovog osoblja bilo pozitivno na testu, kao i da ne nosi zaštitnu masku tokom javnih nastupa.

U SAD je do sada registrovano ukupno više od 2,2 miliona zaraženih, što predstavlja četvrtinu svih slučajeva u svetu, a u nekoliko država broj novozaraženih skočio je od 31. maja. Oko 120.000 obolelih je preminulo. Istovremeno, američka ekonomija koja je doživela najveći pad i nezaposlenost od Velike depresije (1929-1933) zabeležila je u maju porast maloprodaje od 17,7 odsto, dok se 2,7 miliona privremeno otpuštenih Amerikanaca vratilo na posao .

Prema rečima predsedavajućeg Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) ekonomija SAD suočava se sa velikim nacionalnim dugom, dubokim padom i sa „značajnom neizvesnošću“ u pogledu vremena i snage oporavka. On je u ovonedeljnim obraćanjima senatorima i kongresmenima rekao da je Americi potrebna potrošnja  jer ona omogućava bolju ekonomiju i napredovanje, što bi verovatno pomoglo u servisiranju dugova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...