nenaftni i gasni prihodi porasli za oko 20 odsto

Uprkos sankcijama ruska privreda beleži uspon

Svet

12.8.2023 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Uprkos sankcijama ruska privreda beleži uspon Uprkos sankcijama ruska privreda beleži uspon
Ratna ekonomija Rusije oporavlja se i beleži uspon uprkos sankcijama, a ruski BDP povećan je u drugom kvartalu za 4,9 odsto, što je znatno... Uprkos sankcijama ruska privreda beleži uspon

Ratna ekonomija Rusije oporavlja se i beleži uspon uprkos sankcijama, a ruski BDP povećan je u drugom kvartalu za 4,9 odsto, što je znatno više od predviđanja ekonomista.

Osim toga Rusija se suočava i sa sve većim nedostatkom radne snage usled vojnog angažovanja, prenosi Politika, pozivajući se na Bloomberg.

Ruska privreda beleži već četiri kvartala rast veći od planiranog što će joj omogućiti da već naredne godine dostigne nivo od pre rata u Ukrajini. To govori da su Rusi uspeli da prilagode svoju ekonomiju novim uslovima poslovanja pod sankcijama Zapada.

„Ruska ekonomija se prilagodila aktuelnim izazovima i pokazuje prilično stabilan rast. Ovaj rast je zahvaljujući ranijim odlukama i ažurnim akcijama vlade, zasnovan na domaćoj tražnji u koordinaciji sa Centralnom bankom Rusije“, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, prenosi Tass.

„Prema rezultatima prve polovine godine, dostigli smo pozitivne vrednosti za sve ključne pokazatelje. Domaći BDA, prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, u prvom polugodištu povećan za 1,5 odsto, a u drugom kvartalu ove godine veći je za 4,6 odsto“, kaže Mišustin.

Mišustin je dodao da je dinamika industrijske proizvodnje bila još aktivnija, a da su glavni doprinos dale prerađivačke industrije, gde je rast premašio šest odsto.

Prema rečima ruskog premijera pozitivni trendovi u privredi utiču i na povoljniju budžetsku situaciju u državi. Po njegovim rečima za sedam meseci nenaftni i gasni prihodi porasli su za oko 20 odsto, a već u julu za više od trećine, prenela je Politika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...