Rusija ima skoro 50 odsto svetskog udela

Uranijum dostigao rekordnu cenu zbog političkih dešavanja u svetu

Svet

14.12.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uranijum dostigao rekordnu cenu zbog političkih dešavanja u svetu Uranijum dostigao rekordnu cenu zbog političkih dešavanja u svetu
Cena uranijuma je na njujorškoj robnoj berzi NYMEX dostigla 82,3 dolara po funti (funta je otprilike 450 grama), što je najviše od januara 2008.... Uranijum dostigao rekordnu cenu zbog političkih dešavanja u svetu

Cena uranijuma je na njujorškoj robnoj berzi NYMEX dostigla 82,3 dolara po funti (funta je otprilike 450 grama), što je najviše od januara 2008. godine.

Prema podacima Biznis insajdera, vrednost uranijuma beleži znatne oscilacije.

Njegova vrednost je 27. juna počela da pada sa 56 dolara po funti na 42,5 dolara, koliko je zabeleženo 14. avgusta, a nakon toga je 24. avgusta porasla na 58,2 dolara po funti i neprekidno rasla na današnjih 82,3 dolara po funti.

Glavni razlog za rast cena ovog metala je stalni rizik prilikom snabdevanja usled zaoštrene političke situacije u svetu, piše eKapija.

Rusija ima skoro 50 odsto svetskog udela u obradi i obogaćivanju uranijuma, a glavni proizvođači su Kazahstan, Kanada i Australija. Uranijum se koristi pre svega kao gorivo u nuklearnim elektranama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...