USKORO OPET NIŽE CENE NAFTE Potražnja slabi, a ponuda raste

SvetVesti

13.10.2020 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 1

USKORO OPET NIŽE CENE NAFTE Potražnja slabi, a ponuda raste USKORO OPET NIŽE CENE NAFTE Potražnja slabi, a ponuda raste
Cene nafte mogle bi da padnu u narednim nedeljama, jer je nekoliko faktora koje ih podržavaju prestalo da deluje. Okončan je štrajk zaposlenih u... USKORO OPET NIŽE CENE NAFTE Potražnja slabi, a ponuda raste

Cene nafte mogle bi da padnu u narednim nedeljama, jer je nekoliko faktora koje ih podržavaju prestalo da deluje. Okončan je štrajk zaposlenih u naftnoj industriji u Norveškoj, tokom kojeg je dnevna proizvodnja bila umanjena za oko milion barela dnevno. Nakon serije uragana u Meksičkom zalivu, obnavlja se proizvodnja nafte, a Libija ponovo započinje vađenje nafte na svom najvećem polju.

Pomenuti faktori zajedno mogu da vrate na tržište dodatnih ne manje od 2,5 miliona barela nafte dnevno, u situaciji kada je već opala potražnja pod dodatnim pritiskom zbog rizika od novih ograničenja usled pandemije korona virusa, prenosi Komersant.

Norveška naftna industrija i sindikati postigli su 9. oktobra dogovor o prekidu štrajka, koji je započet 30. septembra. U slučaju da dogovor nije postignut proizvodnja je trebalo da bude prekinuta i na polju Johan Sverdrup, jednom od najvećih u Severnom moru. Mogućnost takvog ishoda uticala je da cena nafte Brent poraste sa 29 dolara za barel, koliko je vredela 2. oktobra, na 43,5 dolara 8. oktobra. Međutim, posle vesti o prekidu štrajka 9. oktobra, cena je pala za 1,3 odsto.

Uragani u Meksičkom zalivu izazvali su zaustavljanje 92 odsto američke proizvodnje, odnosno 1,7 miliona barela dnevno do 10. oktobra. Već 11. oktobra kompanije su počele da vraćaju osoblje na platforme, a puni oporavak proizvodnje potrajaće narednih nedelja.

Libijska nacionalna naftna kompanija najavila je ukidanje ograničenja proizvodnje na Sharari, najvećem polju u zemlji, što je rezultat dogovora sukobljenih strana u libijskom sukobu. Proizvodnja bi mogla da poraste za 100.000 barela nafte dnevno za nekoliko dana, a za još 200.000 do kraja meseca.

Sve pomenuto se događa u situaciji kada u većini zemalja dolazi do povećanja slučajeva zaraze korona virusom, a mnogi analitičari je isključuju barem delimičan povratak prolećnih ograničenja, što će negativno uticati na potražnju za naftom. Pored toga, potražnja za naftom uvek je manja u četvrtom kvartalu zbog završetka sezone odmora na severnoj hemisferi.

Još jedan razlog za očekivani pad cena nafte je plan zemalja OPEC da od 1. januara revidiraju proizvodne kvote, što bi trebalo da rezultira ublažavanjem ograničenja u proizvodnji, odnosno produkcijom oko dodatnih dva miliona barela nafte dnevno.

Cene nafte u utorak 13. oktobra tokom popodneva (CET) nisu pokazivale znakove slabljenja. Tako se američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni 42,55 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent po ceni 40,33 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Tagovi
NAFTA OPEC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...