Novi izveštaj američkog Biroa za statistiku rada

Usporen rast zapošljavanja u SAD u oktobru

SvetU fokusu

3.11.2023 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Usporen rast zapošljavanja u SAD u oktobru Usporen rast zapošljavanja u SAD u oktobru
Rast zapošljavanja u SAD delimično je usporen u oktobru, jer su štrajkovi sindikata radnika u automobilskoj industriji (UAW) protiv velikih proizvođača iz Detroita skratili... Usporen rast zapošljavanja u SAD u oktobru

Rast zapošljavanja u SAD delimično je usporen u oktobru, jer su štrajkovi sindikata radnika u automobilskoj industriji (UAW) protiv velikih proizvođača iz Detroita skratili platne spiskove u proizvodnji, a povećanje godišnjih plata bilo je najmanje u poslednjih 2,5 godine, što ukazuje na ublažavanje uslova na tržištu rada.

Izveštaj o zapošljavanju koji je Biro za statistiku rada objavilo u petak pokazao je da je stopa nezaposlenosti porasla na 3,9 odsto u oktobru sa 3,8 procenata u septembru, prenosi Reuters. To sugeriše usporavanje zamaha na tržištu rada, nakon što je privreda u avgustu i septembru dodala 101.000 radnih mesta manje nego što se očekivalo.

Izveštaj je ojačao očekivanja finansijskog tržišta da su Federalne rezerve završile sa podizanjem kamatnih stopa u tekućem ciklusu. Američka centralna banka odlučila je u sredu da zadrži kamatne stope nepromenjenim, ali je ostavila mogućnost daljeg povećanja troškova pozajmljivanja, u zavisnosti od otpornosti ekonomije.

Analitičari ocenjuju da je izveštaj veoma povoljan po Fed, a da je njegova jedina mana smanjenje radne snage. Ipak, prema tumačenju stručnjaka, ukupna sadržina izveštaja doprineće odluci Feda o održavanju postojećih kamatnih stopa i na sastanku u decembru.

Zaposlenost u proizvodnji opala je u oktobru za 35.000 zbog štrajka UAW u fabrikama Ford, General Motors i Stellantis, kao i u fabrikama Mack Trucks. Zaposlenost u vladinim poslovima porasla je za 51.000, vraćajući se na nivo pre pandemije. Porast državnih poslova bio je podstaknut zapošljavanjem lokalnih vlasti.

Zaposlenost u građevinarstvu porasla je za 23.000, a takođe je došlo do povećanja socijalne pomoći, kao i platnih spiskova za profesionalne i poslovne usluge. Zaposlenost u ugostiteljstvu i industriji zabave porasla je za 19.000, što je znatno ispod mesečnog proseka od 52.000 u poslednjih 12 meseci.

Pad broja radnih mesta zabeležen je u transportnoj i skladišnoj industriji, kao i u informacionom sektoru.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Sve veći rast, a sve manja zaposlenost….

    Odgovori

  • VALERIJA

    5.11.2023 #2 Author

    To će mnogo nagnati da pokrenu svoje biznis, te i nije tako loša situacija.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.11.2023 #3 Author

    To je kod njih promenljiva kategorija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...