Londonski Hitrou i istanbulski aerodrom najprometniji u julu

Većina evropskih aerodroma ovoga leta oborila rekorde iz 2019. godine

Svet

15.9.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Većina evropskih aerodroma ovoga leta oborila rekorde iz 2019. godine Većina evropskih aerodroma ovoga leta oborila rekorde iz 2019. godine
Prema najnovijim podacima Međunarodnog saveta aerodroma (ACI), u julu je putnički saobraćaj u Evropi stigao na 97 odsto nivoa pre pandemije, objavila je Politika... Većina evropskih aerodroma ovoga leta oborila rekorde iz 2019. godine

Prema najnovijim podacima Međunarodnog saveta aerodroma (ACI), u julu je putnički saobraćaj u Evropi stigao na 97 odsto nivoa pre pandemije, objavila je Politika uz podatak da je, prema istom izvoru, u poređenju sa julom 2022. godine zabeležen i rast putničkog saobraćaja od 12,8 odsto.

Aerodromi koji su premašili nivoe pre pandemije su oni na Islandu, Hrvatskoj, Grčkoj, Portugalu, Luksemburgu, Poljskoj, Malti, Kipru, Italiji, Španiji i Irskoj.

Sa druge strane aerodromi u Finskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Nemačkoj i Švedskoj i dalje poprilično zaostaju za rezultatima koje su ostvarivali pre 2019. godine.

Ostale vazdušne luke u Evropi su uglavnom premašile rekordne predpandemijske razultate, a svuda se beleži rast broja putnika, što pokazuje da se turizam generalno oporavio.

Podaci Međunarodnog saveta aerodroma pokazuju da je londonski aerodrom Heathrow uspeo da zadrži poziciju najprometnijeg u Evropi, sa samo blagim padom od 1,2 odsto, približavajući se potpunom oporavku.

U isto vreme, kako piše Politika, Istanbul je doživeo rast od 16,5 odsto, nadmašivši nivo putnika pre pandemije i obezbedivši drugo mesto dok je, sa druge strane, broj putnika značajno smanjen na aerodromima u Parizu, Frankfurtu i Amsterdamu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...