(Video) GRČKA U BORBI PROTIV GOLIJATA Jorgos iz Patre za Biznis.rs: Izdržite još malo u karantinu, nama je to pomoglo, pa se vidimo na leto!

EUIzdvajamoLifestyleSvetVesti

27.4.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

(Video) GRČKA U BORBI PROTIV GOLIJATA Jorgos iz Patre za Biznis.rs: Izdržite još malo u karantinu, nama je to pomoglo, pa se vidimo na leto! (Video) GRČKA U BORBI PROTIV GOLIJATA Jorgos iz Patre za Biznis.rs: Izdržite još malo u karantinu, nama je to pomoglo, pa se vidimo na leto!
Grčka je jedna od prvih evropskih zemalja u koju je stigao korona virus, već krajem februara, kada su se turisti vratili sa putovanja zaraženi... (Video) GRČKA U BORBI PROTIV GOLIJATA Jorgos iz Patre za Biznis.rs: Izdržite još malo u karantinu, nama je to pomoglo, pa se vidimo na leto!


Grčka je jedna od prvih evropskih zemalja u koju je stigao korona virus, već krajem februara, kada su se turisti vratili sa putovanja zaraženi virusom Covid-19. Svi svetski mediji pisali su o epidemiji korona virusa u Grčkoj i Italiji, ali nekoliko nedelja kasnije, Grčka se više ne pominje.

Naime, Grčke vlasti su među prvima uvele zabranu kretanja, što je u mnogome pomoglo da se korona virus drži pod kontrolom.

Jorgos S, je lekar i našao se na radnom mestu u bonici u Riju (mesto blizu Patrasa na Peloponezu), kada je Korona virus stigao u ovu mediteransku zemlju. Prvi slučajevi zaraženih koronom pojavili su se upravo u gradu Patras, gde Jorgos živi, a svi oboleli su zbrinuti u bolnici u Riju, koja je inače jedna od najbolji kardiovaskularnih klinika u Evropi.

„ Nije mi bilo prijatno kada sam čuo da su zaraženi upravo u mom gradu i bolnici u kojoj radim, ali morao sam da pomognem ljudima, iako ni dan danas ne znamo tačno protiv čega se borimo“, rekao je Jorgos za portal Biznis.rs.

Foto: Biznis.rs/Privatna arhiva

On je dodao da se najviše uplašio jer ga kod kuće čekaju supruga i dvoje dece (15 i 10 godina), a kako je on direktno izložen virusu, postojala je mogućnost da i njih zarazi.

„ Gledate ljude, uglavnom starije kako gube dah, bore se za svaki uzdah, a ne možete da im pomognete, čak ni respiratori to ne mogu. Onda, nažalost oni izgube borbu za život, a vi odete kući da bodrite svoju porodicu da izdrži“, priča Jorgos.

Foto: Biznis.rs/Privatna arhiva

„ Najteže je objasniti deci, zbog čega ne mogu napolje, iako je lepo vreme, ili zašto ne mogu da posete baku“, priča Jorgos.

Kako kaže, njemu je bilo teško i zbog toga što je u početku i njegova supruga radila, ali da je kasnije prema merama države samo jedan roditelj morao da radi, a drugom je odsustvo sa posla plaćeno.

“Nezgodno je i to što ako morate da izađete do prodavnice, morate da pošaljete sms poruku i onda idete u kupovinu i to je to. Morate imati fiskalni račun, ako vas zaustavi policija, jer ukoliko ste daleko od mesta gde je prodavnica ili zgrade u kojoj živite, plaćate kaznu, a možete i u zatvor da odete”, objašnjava ovaj simpatični Grk.

Ipak on kaže da i pored strogih mera i ograničenog kretanja, postoji moguđnost i da se malo izađe na vazduh.

Foto:Biznis.rs/Privatna arhiva

“ Svi su kod kuće! Napolju su samo doktori i ljudi koji moraju idu na posao. Supermarketi imaju sve od hrane kao i stvari za kuću. Može da se prošeta obalom samo po pesku jedan sat, ali i za to treba da poseduješ poseban papir/dozvolu ili možeš da pošalješ SMS i da izađeš”, objašnjava Jorgos.

Ovaj Grk kaže da voli Srbe i da ima puno pijatelja u našoj zemlji, jer je pvu godinu studija završio upravo u Beogradu, kao i da se nada da će do leta sve sa epidemijom proći i da će njegovi prijatelji moći da dođu na odmor na more.

Foto:Biznis.rs/Privatna arhiva

“ Tenutno sam sa porodicom u vikendici, u mestu Lambiri blizu Patre, tu smo pored mora i lepo nam je. Trudimo se da ispunimo vreme igrajući društvene igre ili gledajući filmove. Deca su naravno, najčešće na kompjuterima ili telefonima, mada je i ovde problem sa internetom, pa često negoduju, ali ne možemo im u tome pomoći. Trudimo se da ne gledamo mnogo vesti, ali ipak moramo da znamo šta se dešava, pa tu i tamo pogledamo one najvažnije“, kaže Jorgos.

U Patri više nema nijednog zaraženog korona virusom, kaže Jorgos, i dodaje da ih ima u Atini, Kastorji i Ksantiju i nekim drugim mestima, ali on misli da se sa ovim merama zabrane kretanja epidemija suzbila na minimum, što je dobro.

Foto: Biznis.rs/Privatna arhiva

“Uvek ima onih koj krše zabranu, ali su oni, srećom, u manjini, a i policija ih uhvati, a onda im sledi novčana kazna i zatvor”, priča Jorgos i dodaje da i treba kazne za ovakve prestupe da budu visoke, jer kršenjem mera države ugrožavaju ne samo svoj, već i život mnogih drugih ljudi.

Inače, Grčka je meru privremene zabrane kretanja produžila do 4. maja, a onda će krenuti u drugu fazu ublažavanja mera, odnosno počeće da rade firzerski, kozmetički saloni i manje prodavnice. Posle 20. maja se planira i otvaranje velikih tržnih centara, a od 25. maja do 5. juna trebalo bi da se ponovo otvore kafići, restorani i barovi.

U Grčkoj je prema podacima od nedelje 26. aprila korona virusom zaraženo 2.517 osoba, u poslednja 24 sata je 11 novozaraženih, a ukupno su preminula 134 pacijenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...