Gigant proizvodnje bezalkoholnih pića u novoj ulozi

Vodka Finlandia u sastavu kompanije Coca-Cola HBC

BiznisInvesticijeSvet

19.6.2023 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vodka Finlandia u sastavu kompanije Coca-Cola HBC Vodka Finlandia u sastavu kompanije Coca-Cola HBC
Coca-Cola HBC objavila je akviziciju finskog dela korporacije Brown-Forman, koja je vlasnik brenda vodke Finlandia za 220 miliona dolara. Proizvodnja vodke Finlandia pokrenuta je... Vodka Finlandia u sastavu kompanije Coca-Cola HBC

Coca-Cola HBC objavila je akviziciju finskog dela korporacije Brown-Forman, koja je vlasnik brenda vodke Finlandia za 220 miliona dolara. Proizvodnja vodke Finlandia pokrenuta je 1970. godine, a kompanija godišnje proizvodi oko 2,7 miliona flaša vodke zapremnine 0,9 litara.

Coca-Cola HBC jedan je od ditsributera Finlandije više od 17 godina i sada je odlučila da otkupi proizvodnju vodke od američke kompanije Brown-Forman, koja će se fokusirati na proizvodnju drugih alkoholnih pića, prenosi Komersant.

Portfolio brendova u vlasništvu Brown-Forman uključije Jack Daniel`s, Woodford Reserve, Old Forester, Pepe Lopez, el Jimador i Diplomatico Rum. Podsetimo, Coca-Cola HBC osim osnovnog pića i njegovih verzija, proizvodi još i Schweppes, Kinley, Costa, Valser, Romerquelle, Fanta, Sprite, Powerade, Aquarius, Vitamin Water, FuzeTea, Cappy, Monster, Burn, Caffè Vergnano i Adez.


„Ovo smatramo atraktivnom investicijom i prirodnom evolucijom naše uloge u distribuciji Finlandije, što dodatno potvrđuje snagu našeg proverenog i širokog partnerstva sa Brown-Forman“, saopštio je izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanović, navedeno je na veb sajtu kompanije.

Coca-Cola HBC nastaviće postojeće partnerstvo korporacije Brown-Forman sa kompanijom Anora, globalnim destilatorom, puniocem i distributerom brenda u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Anora ima pravo po dugoročnom ugovoru da do 2035. godine bude globalni proizvođač vodke Finlandia To pravo će potom pripasti kompaniji Brown-Forman, koja ga je otkupila u više faza od 2000. do 2004. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...