VREDNOST NAFTE NA TROMESEČNOM MINIMUMU Nastavljen trend pada cena

SvetVesti

11.9.2020 14:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

VREDNOST NAFTE NA TROMESEČNOM MINIMUMU Nastavljen trend pada cena VREDNOST NAFTE NA TROMESEČNOM MINIMUMU Nastavljen trend pada cena
Cene nafte dodatno su pale u petak pre podne (CET) nastavljajući trend, koji je započeo ovog meseca sa kratkim prekidom u sredu 9. septembra.... VREDNOST NAFTE NA TROMESEČNOM MINIMUMU Nastavljen trend pada cena

Cene nafte dodatno su pale u petak pre podne (CET) nastavljajući trend, koji je započeo ovog meseca sa kratkim prekidom u sredu 9. septembra. Pad cena nafte koincidirao je sa padom vrednosti akcija na američkim berzama i neočekivanim porastom zaliha nafte u SAD.

Vrednosti akcija tehnoloških firmi nastavile su da padaju u četvrtak nakon najnovijeg izveštaja o nezaposlenosti u SAD, koji je nešto nepovoljniji od očekivanog. Prema ocenama stručnjaka naftno tržište pratilo je proteklih dana berzanske trendove, pa je sirova severnomorska nafta Brent izgubila 15 odsto vrednosti za pet trgovinskih sesija, prenosi Yahoo Finance.

Američka Agencija za energetske informacije EIA saopštila je u četvrtak da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za dva miliona barela tokom prošle nedelje, prenosi CNBC. To je iznenadilo trgovce, budući da se proizvodnja nafte u Meksičkom zalivu još nije vratila na staro posle zatvaranja bušotina pred opasnošću od uragana „Laura“.

Vodeći trgovci naftom ponovo su pojačali potražnju za tankerima i rezervoarima za skladištenje sirove nafte, a povećanje zaliha verovatno će biti tema sastanka Odbora za praćenje tržišta OPEC+ 17. septembra. Od sastanka grupe najvećih svetskih proizvođača nafte OPEC i Rusije analitičari ne očekuju dogovor o daljim ograničenjima produkcije, već će fokus biti na poštovanju ranije dogovorenih kvota. U međuvremenu Kuvajt je nakon Saudijske Arabije takođe spustio svoju zvaničnu prodajnu cenu u Aziji za oktobar, u pokušaju da ojača potražnju.

Izvoz nafte u Kinu oslabio je nakon ekspanzije tokom jula i avgusta, jer su tamošnje rafinerije dostigle maksimalne kvote skladištenja. Centralna banka Rusije oglasila se upozorenjem da bi cene nafte mogle pasti na 25 dolara za barel u naredne tri godine, zbog rizika monetarne politike, prenosi TASS.

Ovaj „ruski“ scenario uključuje pojačane geopolitičke tenzije, novi talas infekcija korona virusom i nepredvidive ekonomske šokove. Dužnički problemi i nastavak trgovinskih tenzija takođe su deo tog scenarija.

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je u petak posle podne (CET) 37,06 dolara za barel, što je njena najniža vrednost od sredine juna, sa izuzetkom srede 9. septembra. Isto važi i za vrednost nafte Brent kojom se u petak trgovalo po ceni 39,75 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...