Trgovci ohrabreni izveštajem američkog Ministarstva energetike

Vrednost nafte porasla zbog smanjenog snabdevanja i pada zaliha u SAD

Svet

7.4.2023 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte porasla zbog smanjenog snabdevanja i pada zaliha u SAD Vrednost nafte porasla zbog smanjenog snabdevanja i pada zaliha u SAD
Cene nafte na svetskim tržištima porasle su zbog najava smanjenog snabdevanja i pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su skrenuli fokus ulagača... Vrednost nafte porasla zbog smanjenog snabdevanja i pada zaliha u SAD

Cene nafte na svetskim tržištima porasle su zbog najava smanjenog snabdevanja i pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su skrenuli fokus ulagača sa naznaka usporavanja američke ekonomije.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, cena Brent nafte porasla je na 85,12 dolara po barelu. Teksaškom WTI naftom se trguje po ceni od 80,70 dolara.

Podsticaj cenama nafte ove nedelje dala je najava Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), uključujući Rusiju, da će od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno, kako bi stabilizovali tržište, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce je ohrabrio i izveštaj američkog Ministarstva energetike, koji je pokazao da su zalihe nafte u SAD prošle sedmice pale za 3,7 miliona barela, a smanjile su se i zalihe benzina i ostalih derivata, nagoveštavajući jačanje potražnje.

Uzlazni trend zaustavila je objava u podataka koji pokazuju da dolazi do usporavanja rasta američke privrede.

Aktivnost u uslužnom sektoru značajno je usporena u martu, a indeks slobodnih radnih mesta bio je na kraju februara na najnižem nivou u periodu od skoro dve godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...