Investiranje u zajedničku kompaniju za proizvodnju EV

VW ulaže pet milijardi dolara u američki Rivian

AutomobiliInvesticijeSvet

26.6.2024 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VW ulaže pet milijardi dolara u američki Rivian VW ulaže pet milijardi dolara u američki Rivian
Nemački Volkswagen uložiće do pet milijardi dolara u američkog proizvođača električnih vozila Rivian kao deo nove, ravnopravno kontrolisane zajedničke kompanije za integraciju komponenti i... VW ulaže pet milijardi dolara u američki Rivian

Nemački Volkswagen uložiće do pet milijardi dolara u američkog proizvođača električnih vozila Rivian kao deo nove, ravnopravno kontrolisane zajedničke kompanije za integraciju komponenti i softvera za EV, saopštile su dve kompanije u utorak.

Akcije Riviana ojačale su za oko 50 procenata u produženom trgovanju nakon objave, što bi potencijalno moglo da poveća tržišnu vrednost kompanije za gotovo šest milijardi dolara, ako se dobit zadrži tokom srede, prenosi Reuters.

Automobilska industrija suočava se sa ključnim vremenom dok se startapovi za EV bore sa padom potražnje usled visokih kamatnih stopa i sve manje gotovine, dok se tradicionalni proizvođači automobila bore da izgrade vozila na baterije i napredni softver.

Investicija će pružiti Rivianu sredstva potrebna za razvoj svojih jeftinijih i manjih R2 SUV vozila koja će se pojaviti početkom 2026. godine i planiranih R3 crossovera, saopštila je kompanija.

Pored toga, partnerstvo će omogućiti Rivianu da smanji operativne troškove koristeći količine zaliha uključujući čipove i komponente.

Investicija će takođe pomoći Rivianu, poznatom po svojim vodećim R1S SUV automobilima i R1T kamionetima, da postane pozitivan po pitanju novčanog toka. Kompanija će licencirati svoja postojeća intelektualna prava zajedničkom preduzeću, a R2 će biti prvo vozilo koje koristi softver iz zajedničkog preduzeća.

Volkswagen vozila, uključujući Audi, Porsche, Lamborghini i Bentley brendove, takođe će koristiti taj softver.

Za Volkswagen, analitičari i investitori vide ovo ulaganje kao potez za rešavanje problema kompanijskog softvera. Softverska divizija Volkswagena, Cariad, premašila je svoj budžet i nije ispunila ciljeve.

Nemački proizvođač automobila će takođe investirati dve milijarde dolara u Rivian akcije, po jednu milijardu dolara u 2025. i 2026. godini, pod uslovom da startap postigne određene rezultate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.