kinesko tržište "pretrpano", a u toku cenovni rat velikih proizvođača

Xiaomi prima porudžbine za svoj prvi električni automobil

AutomobiliLifestyleSvet

28.3.2024 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Xiaomi prima porudžbine za svoj prvi električni automobil Xiaomi prima porudžbine za svoj prvi električni automobil
Kineski proizvođač pametnih telefona i druge kućne opreme, elektronski gigant Xiaomi sprema se da lansira svoje prvo električno vozilo i od danas počinje da... Xiaomi prima porudžbine za svoj prvi električni automobil

Kineski proizvođač pametnih telefona i druge kućne opreme, elektronski gigant Xiaomi sprema se da lansira svoje prvo električno vozilo i od danas počinje da prima porudžbine.

Generalni direktor kompanije Lei Džun rekao je ove nedelje da će model SU7 (Speed Ultra 7) koštati ispod 500.000 juana, odnosno oko 69.000 dolara. S tim će kineski tehnološki gigant ući u konkurenciju sa kompanijama kao što su Tesla i BYD.

Ulazak Xaomija na tržište električnih vozila dešava se u vreme kada je usporio rast prodaje na svetskom nivou što je izazvalo cenovni rat.

Firma se nada da će operativni sistem vozila SU7, čiji dizajn podseća na luksuzna sportska kola, biti privlačan kupcima, kao što su privlačni pametni telefoni, laptopovi i drugi uređaji.

Xiaomi je treći najveći proizvođač pametnih telefona u svetu sa udelom od 12 odsto na tržištu, prema firmi za istraživanje Counterpoint. Vozilo SU7 koje Xaomi testira od prošle godine poredi se sa Porscheovim modelima poslednje generacije. Proizvodiće se u pogonu državnog proizvođača automobila Grupe BAIC u Pekingu gde može da se proizvede 200.000 vozila godišnje.

Xaomi je saopštio da će investirati 10 milijardi dolara u svoju proizvodnju automobila tokom narednih deset godina.

„Kinesko tržište električnih vozila je vrlo zrelo i stvara vrlo stabilan ekosistem za proizvođače električnih automobila“, saopštila je istraživačka firma Rystad Energy. U Kini je vrlo jak lanac snabdevanja baterija i raste mreža punktova za njihovo punjenje, tako da infrastruktura može da odgovori na porast broja automobila.

Kina kao najveće tržište automobila na svetu već je “prenatrpana” i Xaomi je jedan od malobrojnih novih kompanija koje ulaze na to tržište pošto vlasti pokušavaju da obuzdaju priliv novih kompanija. Ranije ove nedelje kompanija BYD je objavila rekordnu dobit za prošlu godinu, ali je navela da je rast usporio pri kraju godine.

Kinesko tržište električnih vozila poslednjih godina beleži snažan rast, podstaknut pre svega subvencijama za njihovu kupovinu, koje su ipak ukinute u decembru 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...