Dogovorena prodaja banke Credit Suisse UBS-u za 3,25 milijardi dolara

Završeno najznačajnije spajanje banaka od 2008. godine

BankeSvet

12.6.2023 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Završeno najznačajnije spajanje banaka od 2008. godine Završeno najznačajnije spajanje banaka od 2008. godine
Švajcarski bankarski gigant UBS saopštio je u otvorenom pismu da je finalizirao otkup svog bivšeg konkurenta, banke Credit Suisse. „Finalizirali smo pravno preuzimanje banke... Završeno najznačajnije spajanje banaka od 2008. godine

Švajcarski bankarski gigant UBS saopštio je u otvorenom pismu da je finalizirao otkup svog bivšeg konkurenta, banke Credit Suisse.

„Finalizirali smo pravno preuzimanje banke Credit Suisse. Radi se o početku novog istorijskog poglavlja za novi entitet“, navodi se u pismu koje je objavljeno u švajcarskom dnevniku NZZ, prenosi Beta.

Otkupom se stvara megabanka kakva do sada nije postojala u Švajcarskoj. Njena veličina zabrinjava i političke zvaničnike. Hiljade radnih mesta moglo bi da nestane samo u Švajcarskoj zbog dupliranja pozicija posle spajanja banaka.

Credit Suisse, druga banka po veličini u Švajcarskoj, u martu je preko noći postala nelikvidna zbog niza loših investicionih odluka i straha klijenata koji su u panici dizali štednju.

Vlasti u Švajcarskoj su, uz podršku centralne banke i finansijskih regulatora, dogovorile prodaju banke Credit Suisse UBS-u za 3,25 milijardi dolara., ne računajući pruzete obaveze. Ovo spajanje otvara veliki posao za UBS, koja je u otvorenom pismu naglasila svoj konzervativni pristup, kada se radi o riziku uz navode da neće praviti kompromis.

Šef Švajcarske narodne banke (SNB) Tomas Džordan (Thomas Jordan) smatra da nije bilo drugog rešenja.

„Naravno da je šteta da sada ostaje samo jedna (velika banka). Ali siguran sam da bi, da nije uspelo otkupljivanje banke od strane UBS-a, došlo do međunarodne krize, a još gore bi bilo za Švajcarsku“, naglasio je on.

Tagovi
BANKA PRODAJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...