troškovi mogu biti i veći

UBS očekuje gubitke od 17 milijardi dolara zbog preuzimanja Credit Suisse

BankeSvet

17.5.2023 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UBS očekuje gubitke od 17 milijardi dolara zbog preuzimanja Credit Suisse UBS očekuje gubitke od 17 milijardi dolara zbog preuzimanja Credit Suisse
Švajcarska bankarska grupacija UBS očekuje finansijski udarac od oko 17 milijardi dolara zbog preuzimanja kompromitovane banke Credit Suisse, saopštila je banka u regulatornom podnesku.... UBS očekuje gubitke od 17 milijardi dolara zbog preuzimanja Credit Suisse

Švajcarska bankarska grupacija UBS očekuje finansijski udarac od oko 17 milijardi dolara zbog preuzimanja kompromitovane banke Credit Suisse, saopštila je banka u regulatornom podnesku.

UBS procenjuje negativan uticaj od oko 13 milijardi dolara zbog prilagođavanja “fer vrednosti imovine i obaveza” preuzete banke. Dodatne četiri milijarde pretpostavlja kao gubitke u potencijalnim sudskim sporovima i regulatornim troškovima koji proizilaze od odliva sredstava.

UBS je, međutim, takođe procenio da će uknjižiti jednokratnu dobit proisteklu iz takozvanog “negativnog goodvill-a“ od 34,8 milijardi dolara kupovinom Credit Suisse-a za delić njegove knjigovodstvene vrednosti, piše Reuters.

To će definitivno pomoći da se apsorbuju potencijalni gubici i moglo bi dovesti do povećanja dobiti ogromnog zajmodavca u drugom kvartalu ukoliko UBS zatvori transakciju sledećeg meseca kako je i planirano.

UBS je saopštio da su procene preliminarne i da bi se brojke kasnije mogle značajno promeniti. Finansijskim informacijama nedostaje procena rezervisanja za restrukturiranje jer će one biti knjižene nakon zatvaranja transakcije.

Analitičari kompanije Jefferies procenjuju da bi troškovi restrukturiranja, rezervisanja za sudske sporove i planirano gašenje neosnovne jedinice mogli iznositi 28 milijardi dolara.

U međuvremenu, UBS je uveo niz ograničenja za Credit Suisse dok je preuzimanje u toku.

U određenim slučajevima, Credit Suisse ne može odobriti novu kreditnu liniju ili kreditnu liniju koja prelazi 100 miliona švajcarskih franaka (113 miliona dolara) zajmoprimcima investicionih kredita ili više od 50 miliona franaka zajmoprimcima koji nisu investicioni, pokazuje nova dokumentacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...