Nije poznato koliko je koštala hitna državna intervencija

Credit Suisse ponovo likvidan zahvaljujući intervenciji države

BankeNovac

2.6.2023 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Credit Suisse ponovo likvidan zahvaljujući intervenciji države Credit Suisse ponovo likvidan zahvaljujući intervenciji države
Dok se Credit Suisse banka u martu ove godine borila sa odlivom gotovine, švajcarske vlasti su pružile pomoć. Do sada nije tačno poznato koliko... Credit Suisse ponovo likvidan zahvaljujući intervenciji države

Dok se Credit Suisse banka u martu ove godine borila sa odlivom gotovine, švajcarske vlasti su pružile pomoć. Do sada nije tačno poznato koliko je novca banka pozajmila.

Postoje saznanja do kojih je došao Reuters da je banka pozajmila 70 milijardi švajcarskih franaka u šemi od 100 milijardi franaka (151,80 milijardi dolara). Ono što je sigurno, prema rečima Karin Keler Suter (Karin Keller-Sutter), švajcarske ministarke finansija, pozajmljena sredstva su sada u potpunosti otplaćena.

Credit Suisse je u izveštaju o prvom kvartalu navela da je koristila sredstva Švajcarske narodne banke (SNB), uključujući zajmove podržane garancijama za neizvršenje obaveza.

Poznato je da su pozajmice od SNB-a iznosile108 milijardi švajcarskih franaka, nakon što je banka otplatila 60 milijardi švajcarskih franaka u prvom kvartalu.

Nakon toga Reuters je izvestio 18. maja ove godine da je Credit Suisse sredinom marta podneo zahtev Švajcarskoj centralnoj banci za hitnu pomoć kako bi premostio predstojeći nedostatak likvidnosti.

Kao deo državno orkestriranog spasavanja i preuzimanja od strane rivalske banke USB, a koje je usledilo ubrzo nakon toga, dobila je pristup preko 200 milijardi franaka za podršku likvidnosti, od kojih je 100 milijardi podržala vlada.

Credit Suisse je bio blizu pada ispod minimalnog nivoa gotovine u SNB-u, nekoliko dana pre prinudnog preuzimanja od strane USB-a, navodi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.